Дефицитът на кадри вече е критичен, смятат експерти и посочват състоянието на шивашката индустрия у нас към момента. Там кадрите са намалели с 6% само през миналата година, а за периода 2015-2017 г. отливът е близо 12%, показват данни на Националния статистически институт, цитирани от nbp.bg. Това означава, че негативната тенденция се усилва. Според работодатели обаче тази тенденция не се дължи на намаляване на работните места. Напротив, самите те изпитват затруднение при наемането на нови служители, въпреки добрите заплати, които се предлагат на хората, посочват още работодатели, чийто бизнес е свързан с изработването на бельо и облекла.

За да се популяризират сред младите хора някои от най-търсените професии на пазара на труда, професионални гимназии ще бъдат презентирани с щандове и с проекти на техни възпитаници чрез дефилета на авангардни модни колекции, създадени от ученици. Всичко това е включено в програмата на текстилното изложение „ТексТейлърЕкспо 2018“, което ще се проведе от 8 до 10 ноември в Международен панаир - Пловдив. Инициативата се осъществява в партньорство между Националната асоциация на училищата по мода (НАУМ) и организаторите от страна на бизнеса и има за цел да предложи решения за един от основните проблеми в бранша – недостига на работна ръка.

Според организаторите така ще се изгради силна връзка между бизнеса и образованието, която е едно от най-ефективните решения за кризата с работна ръка в бранша. Изложението е интересна и полезна инициатива, защото представя не само производството, а и професионалното обучение.

Форумът ще събере компании от Балканския полуостров, работещи в текстилната, шивашката и кожарската индустрия, и ще възроди изложенията, посветени на трите бранша. В съпътстващата програма са включени модни ревюта, семинари за специалисти и конференция за проблемите на бранша. Ще има и търговска зона. Така международното изложение ще предложи интересни акценти за производители, търговци и потребители.