Над 1000 работника и служители от „Арсенал“ се събраха на протестен миниг пред сградата на Главна дирекция вър фирмата, за да изразят категоричния си протест и несъгласие с намерението на Държавния регулатор / ДКВЕР/ за повишаване между 15 и 20% на цените на ел. енергията, чрез така наречената добавка „задължение към обществото“

Протестният митинг бе организиран от фирмените синдикални структури на КТ „Подкрепа“ и КНСБ и подкрепен от административното ръководство. Протестът е в подкрепа на исканията на 4-те национални работодателски организации, които настояват да не се предприемат стъпки за повишаване цената на електричеството, заради липсата на ресурси в българската икономика да поеме това увеличение и сериозното отражение в негативен аспек върху доходите на хората.

„Българскят бизнес не може и не иска да поеме новото 15-20% повишение на цената на ел. енергията. Решението на ДКВЕР за увеличение на задължението към обществото, е решение срещу интересите на българската индустрия“, заяви пред протестиращите Янко Костадинов, директор по икономическите въпроси на „Арсенал“. По думите му, само от предлаганото увеличение на цената на тока, „Арсенал“ ще загуби 2 млн. лева годишно. Средства, които биха се вложили в подобряване условията на работа във фирмата.
60 млн. лева инвестиции в производствени мощности планира административното ръководство на „Арсенал“ до средата на следващата година. Ако исканото увеличение на тока стане факт, ще се наложи сериозно да се преосмислят, заяви още Костадинов, според който, "всичко това ще се усети и в джоба на хората".
В последните години „Арсенал“ осигурява много работни места. Имаме сключени договори за няколко години напред, които са на фискирани цени. Исканото увеличение на цената на ел. енергията изправя пред сериозна дилема административното ръководство на фирмата, заяви пред протестиращите изп. директор на „Арсенал“ Николай Ибушев.
Желанието на ръководството е да се търси баланс между желанията за по-високи заплати и инвестиции в разширяване на производството. Искаме утрешният ден да е добър, заяви Ибушев. Според него исканото увеличение на цената на тока поставя административното ръководство на фирмата пред сериозна дилема: да намали работните заплати, да спре ваучерите или инвестициите в производството.

От увеличението на тока ще пострада не само „Арсенал“, ще пострадаме всички, каза още Ибушев.Изпълнителният директор на „Арсенал“ изрази съпричастието и подкрепата на административното ръководство към протеста и благодари на фирмените синдикати за инициативата и подкрепата в това отношение.
Председателят на КТ „Подкрепа“ в „Арсенал“ Любoмир Лалев запозна протестиращите с приетата на национално ниво обща декларация от двата синдиката, в която се протестира срещу исканато увеличение и призова органите от които то зависи да не бързат с решението си и го премислят още веднъж. Ние сме търпеливи, чакахме месец, ще чакаме още, но не желаем да се ограбва и манипулира българската енергетика, заяви той.


Подкрепям справедливите искания срещу енергийната мафия, каза в словото си пред арсеналци лидерът на КНСБ в оръжейницата Атанас Бозов. Според него, арсеналци протестират днес, за да работят утре.