Ростислав и Диан се завърнаха от космическа мисия в лагер на НАСА

Диан Братоев от Казанлък и Ростислав Орешков от Мъглиж се превърнаха в истински астронавти, покорили Луната и Марс. Вярно, не са излетели в Космоса, нито са докоснали с ръка звездите, но усещането, че са в безтегловност и скачат по Луната или карат автомобил на Марс, е толкова осезаемо, че виртуалното става реално, а преживяването се запечатва за цял живот.


Двете момчета - възпитаници на ПГ "Иван Хаджиенов" в Казанлък, имаха щастливата възможност да бъдат една седмица в космически лагер, създаден по модел на НАСА в Турция. Space Camp в Измир за деца до 16 години е един трите лагера за млади таланти в Европа, където те се обучават и тренират в условия, близки до тези, при които се подготвят астронавтите за своите междузвездни пътувания.


Деца от България, Англия, Германия и Турция, разпределени в отбори по 15 души, мерят сили, знания, издръжливост, креативност в сложни теоретични и приктически задачи. За седем дни те показват своите най-добри страни както като индивидуалности, така и като отборни състезатели. Заедно със своите връстници от останалите държави, Ростислав и Диан са създали собствени миниракети, които са изстреляли във въздуха, направили са балон, който е пуснат да лети с помощта на газ, управлявали са автомобил на Марс, изпробвали са астронавтските костюми, отглеждали са растения в извънземни условия .


Особено са впечатлени от тестването на различни тренажори, най-якият от които пресъздава атмосферата на Луната – там придобиваш реалното чувство за безтегловност, споделят Ростислав и Диан. За да влезеш първи в космическия симулатор, обаче трябва да си най-съобразителен, знаещ и бърз в отговора на теоретичните въпроси, допълват момчетата, които се представят отлично на всички тестове. Научната информация, която получават от своите преподаватели в лагера, записват в специални тетрадки.

Заедно със сериозната научна част на обучението, „кандидат-космонавтите” разпускат с различни спортни игри – баскетбол, волейбол, голф. Във вечерта на талантите българчетата представят красотата и фолклора на своята родина.

Ростислав Орешков и Диан Братоев учат архитектура и строителство в механотехникума. Тази година ще бъдат в 9 клас. Почти на шега тръгва тяхното пътуване до космическия лагер в Измир. Запалени от преподавателката по български език и литература Красимира Чорбаджийска, която се занимава и с проектите в професионалната гимназия, те кандидатстват със свои есета в конкурса на тема „Космос” и по-специално – Червената планета Марс и Вселената. Конкурсът е организиран от Центъра за творческо обучение, който е координатор за България на програмата „Космически лагер” в Турция. Размислите в есетата на двете момчета допадат на изпитната комисия и тя ги избира за поредната космическа мисия в лагера, създаден по модел на НАСА.

Така те преживяват вълнуващи мигове в една необикновена атмосфера, която сбъдва мечтата им да станат част от космическата необятност.

Иначе Диан и Ростислав са тийнейджъри със своите интереси. Диан е изпълнен с енергия и изобретателски заложби. В тазгодишния технофестивал на ПГ „Иван Хаджиенов” участва със собствено изобретение. Към неспокойния му и търсещ дух се прибавя и любовта към българския фолклор - танцьор е в ДЮФТС „Арсенал”. Ростислав е по-тих и умерен, силен е в английския език, мечтае да стане архитект. И двамата обичат физиката - заслуга за това има и учителят им Георги Даскалов, и фотографията. Момчетата оценяват пребиваването си в Space Camp като нещо, което едва ли ще се повтори и затова са особено благодарни на всички, подкрепили тяхното участие като Центъра за творческо обучение, Общините Казанлък и Мъглиж, фондация „Лекови”.