Започва подписка за паметна плоча на Никола Петков

Подписка за поставяне на паметна плоча на Никола Петков започва в Казанлък, организирана от Инициативен комитет, съобщи неговият представител Йордан Маринов. В Инициативния комитет са се включили ПП „Обединени земеделци”, ПП „Никола Петков” и Сдружение „Демократичен Казанлък”.

Идеята е възпоменателната плоча да бъде издигната по случай 125 години от рождението на Никола Петков и да бъде поставена върху сградата, където се помещаваше предприятието „Инфра - Севтополис” на едноименния казанлъшки булевард. В тази сграда в момента се намира залата, в която Общинският съвет на Казанлък провежда своите заседания. През 1991 година първите казанлъшки общински съветници след демократичните промени в България гласуват булеварда покрай Стара река да се преименува от „Първи май” на „Никола Петков”. Предложението идва от земеделеца Константин Пътников. Шест години по-късно, в Казанлък се провежда национален форум на БЗНС и Коста Пътников дава идеята да бъде поставена паметна плоча на лидера на земеделците, убит от комунистическия режим. За съжаление, Пътников умира през 2000 година, а желанието му да се почете паметта на Никола Петков с възпоменателна плоча чака вече 21 години.

Инициативният комитет за подписката счита, че 125-ата годишнина от рождението на земеделския водач, която се навършва на 21 юли 2018-а, е достатъчно аргументиран повод да се постави паметен надпис с лика на Никола Петков, който да напомня на поколенията за неговото дело.

Според Йордан Маринов, плочата с монтажа ще струва скромните 155 лева. За да се случи това обаче са необходими подписите на 1% от жителите на града или поне 500 подписа и решение на Общинския съвет. По думите му, положително становище за поставяне на възпоменателната плоча има от директора на ИМ „Искра” д-р Момчил Маринов, говорено е и с главния архитект на общината Георги Стоев. Необходимо е подписката от гражданите своевременно да бъде събрана и внесена заедно с предложението за плочата за разглеждане от общинските съветници. До датата 21 юли остават малко повече от два месеца.


Никола Димитров Петков (21 юли 1893 – 23 септември 1947 г.) е български политик, лидер на БЗНС, убит от комунистическия режим. Син е на политика Димитър Петков. Брат е на Петко Д. Петков, убит от наемен убиец през 1924 г. В политическия живот Никола Петков навлиза в началото на 1930-те години. Участва в учредяването на Националния комитет на Отечествения фронт през 1943 г. и в установяването на новата власт през 1944 г. През 1947 г. е осъден на смърт чрез обесване заради съпротивата му срещу налагането на комунистическия режим. Измъчван и убит с чук, после качен мъртъв на бесилото. Това се случва на 23 септември 1947 година.

На 23 декември 2016 г. Никола Петков е удостоен посмъртно от президента Росен Плевнелиев с орден „Стара планина“ - I степен „за извънредно големите му заслуги в борбата против комунистическата диктатура и за изключителната му гражданска позиция и противопоставянето му срещу налагането на комунистическия тоталитарен ре