Задържаха под стража двама рецидивисти

Днес, 4 декември 2017 г., по искане на Районна прокуратура-Казанлък, съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Димитър Ж., на 29 г., и Иван К., на 29 г., привлечени като обвиняеми за това, че на 10/11 ноември 2017 г., в Казанлък, в съучастие помежду си, отнели чужда движима вещ – лек автомобил, марка „Фолксваген Туран“, на стойност 6800 лева, собственост на 31-годишния И.Т., без негово съгласие, с намерение противозаконно да я присвоят.

До момента е установено, че около 20 ч., на 10 ноември 2017 г., в Казанлък, свидетелят И. Т. паркирал лекия си автомобил пред жилищния блок, в който живеел и се прибрал. Обвиняемите Димитър Ж. и Иван К. отнели ключа за автомобила от предверието към жилището на И.Т., където приятелката му оставяла втория оригинален ключ. След като отнели автомобила, обвиняемите го закарали в Стара Загора и го предложили в залог на свой приятел.Тъй като паричната сума, която щели да получат, ако заложат автомобила, била ниска, те се уговорили да го закарат в село Безмер, област Ямбол, където да го заложат или продадат. Получили сумата от 500 лева с уговорката в следващите дни да върнат парите и да вземат автомобила. Преди да е настъпило ново разпореждане с отнетата вещ, престъплението било разкрито и автомобила бил върнат на собственика.

По образуваното производство, под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък, до момента са извършени разпити на свидетели, събрани са писмени доказателства, изготвена е оценителна експертиза и производството ще приключи в определения двумесечен срок.

Съдът уважи искането на Районна прокуратура-Казанлък и прие, че се касае за висока степен на обществена опасност на деянието и на извършителите му. Обвиняемият Димитър Ж. е осъждан 5 пъти - за незаконно притежание на наркотични вещества, на оръжие, и за нанесена средна телесна повреда. Обвиняемият Иван К. е осъждан 4 пъти за престъпления против собствеността – кражба и грабеж, както и за незаконно притежание на наркотични вещества. Настоящото престъпление е тежко умишлено, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода”, с оглед обвинението на Димитър Ж., от 3 до 15 г., а предвид обвинението на Иван К. от 1 до 10 години.

Видно от данните по досъдебното производство Димитър Ж. и Иван К. са криминално проявени с регистрации и за други престъпления.

Определението на Районен съд – Казанлък подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Стара Загора.