Язовир „Копринка“ с критично ниски нива на водата

Лятната суша се отрази негативно на язовирите в страната и на реките, които се вливат в тях.

Не прави изключение и язовир „Копринка“, водата във водоема на който е под 12,5%. Притоците към него са пресъхнали.

Дежурният хидрометеоролог от Хидрометеорологичната станция в Казанлък Павел Ненчев съобщи за zakazanlak.bg, че на 24 септември падналият в Казанлък дъжд е около 24 л./кв. м, но повече от месец и половина назад стойностите на валежите са много ниски.

По информация от Нова ТВ, екип на телевизията и водолазният инструктор от Казанлък Кольо Радуков са обиколили на 25 септември там, където се предполага, че има поне няколко метра вода. Радуков сподели: „Водата е падала и преди, но най-страшното е, че тази година шестте притока към язовира пресъхнаха. Месец и половина не е капвало. Тъжно е. Картината, която гледаме е жалка.“

Островът в язовира в момента е полуостров. А тези брегове, където високите тополи са били потопени във вода, сега са сухи хълмове в пустошта. Макар да се смята, че сушата е със сезонен характер, хидролозите отчитат негативна тенденция за последните две години.
Като цяло оттокът в реките в страната е по-нисък, спрямо предходни години с около 30%, което е крайно обезпокоително.

По мнението на специалистите проблемът се крие в глобалните климатични промени и безотговорната човешка дейност. Навсякъде в страната реките пресъхват, заради изсичането на горите и използването на водата за производство на електроенергия.

От години природозащитниците алармират, че прекомерната икономическа експлоатация убива реките и живота в тях.

„Трябва да бъде направен план как да се управляват реките, дали водоенергийните съоръжения работят и дали част от тях не могат да бъдат премахнати, за да се върне животът в реките“. Това предлага експертът по реките Филип Пенчев.

Днес в седем области в страната е обявен оранжев код за силен вятър и значителни валежи, на места от 30-50 л/кв.м. Има риск и от градушки.

Източник: НОВА