Влаковете може да закъсняват поради жегите, информират от БДЖ Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) предупреждава, че заради критично високите градуси релсите се нагряват опасно и се налага ограничаване на скоростта на движение за определени часови диапазони на различни места. Не е ясно точно кога и къде влаковете трябва да се движат по-бавно, всичко зависи от температурата.
Служители на НКЖИ правят измервания за нагорещяването на релсите на пунктове през 40 - 50 километра. Рисковите стойности са в интервала 11 - 19 ч..
Мерки се налагат, когато железният път се нагрее над 54 градуса. „Първоначално се уведомяват двете най-близки гари, а впоследствие и влаковия диспечер, който съобщава за ограниченията на жп превозвачите и на локомотивните машинисти.
Намаления в скоростта са необходими, тъй като за влаковете композиции има риск от загуба на устойчивост вследствие температурното удължение на релсите, поясняват от НКЖИ. Това може да доведе до забавянето на влаковете, но се прави в името на сигурността на пътниците и екипите на БДЖ