В страната близо 40 градуса, в Казанлък - 33

Националният институт по метеорология и хидрология обяви за 9 август жълт код за опасно високи температури в областите Стара Загора, Хасково, Ямбол, Сливен, Пловдив, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Видин, Монтана, Враца и Плевен.

Максималните температури в страната ще бъдат между 32 и 37 градуса. Според прогнозата, за Казанлък максималната температура ще бъде 33 градуса около 15.00 часа днес. И през следващите 5 дни синоптиците очакват опасно високи температури, в някои райони надхвърлящи дори 40 градуса. За града на розите обаче прогнозите са за значително по-приемливи максимални температури от порядъка на 31-33 градуса по Целзий.

Според специалистите в Хидро-метеорологичната станция в Казанлък, като цяло досега температурите са по-ниски от обичайните за лятото. През месец юли най-високата максимална температура е измерена на 3 юли - 36.5 градуса, а най-ниската е на 14 юли - 19.5 градуса. През целия предходен месец максималните температури са се движили основно в диапазона от 20 до 30 градуса. В 10 дни от юли температурите малко са надхвърлили 30-те градуса.

За първата седмица на август - от 1 до 8-и, най-високата максимална температура е измерена на 8-и - 34.1 градуса. На 7-и максимумът е бил 31.1, а през останалите августовски дни термометърът не се е вдигнал над 30 градуса.