САЩ: Със затоплянето България ще е на пътя на бежанците
В свой анализ американската агенция за разузнаване „Стратфор“ нарича страната ни и Албания резервни маршрути след затварянето на т.нар. "Балкански маршрут"

Балканският маршрут е напълно затворен и затова по тази причина мигрантите ще се опитат да проникнат в Европа през България и Албания, а това ще се осети осезаемо със затоплянето.
Това сочи анализ-прогноза на американската агенция за разузнаване „Стратфор“ (Stratfor) за развитието на Европа през второто тримесечие на 2016 г.

Всичко това ще стане въпреки постигнатото на 7 март споразумение между ЕС и Турция
за намаляването на миграцията. От своя страна държавите ще започнат да се туткат когато настъпи времето да преселват бежанците на своя земя - т.е., когато трябва да приемат хиляди сирийци от Турция.
Именно заради това България и Албания са определени като резервен маршрут на Балканския.
Американският център прогнозира вдигането на огради по границите и всички едностранни действия, които държавите предприемат, да продължат. За ограда по границата с Гърция намекна и премиерът Бойко Борисов, който заяви, че проблемите не идват от Турция, а от Гърция.

За да спре мигрантския наплив Европейският съюз ще представи планове по създаването на европейска гранична служба и брегова охрана, за да координира действията на граничните служби на отделните държави, се посочва още в анализа.
След 7 март първа Австрия предупреди, че потокът ще тръгне към България,
след като Македония, Сърбия и Хърватия затвориха границите си. Според неприятния сценарий към страната ни могат да се насочат над 1 милион мигранти.

Преди седмица германският в. „ФАЦ” (Frankfurter Allgemeine Zeitung) написа, че пътят през България е алтернативен маршрут и посочи, че страната ни е безизходна дестинация за нелегалните.
Ситуацията в съседна Гърция не става по-добра - на територията й има над 50 000 бежанци, а на границата с Македония има хиляди души, които не могат да продължат:

Източник: http://www.vesti.bg/