Вече има регистрирани случаи на пациенти, докарани в спешния център с кръвотечение, заради самолечение с аспирин вкъщи, както и с други странични ефекти, които дават лекарства, свободно продаващи се в аптеките, използвани с цел превенция и самолечение на коронавирусни симптоми.
От Българския лекарски съюз апелират:
Самолечението е изключително опасно!
Част от медикаментите, които се тиражират, биха могли да доведат до свръхнатрупване в организма.
Част от препоръчаните лекарства могат да причинят внезапно и остро кървене в организма или да доведат до други нежелани реакции, които понякога трудно могат да бъдат овладени.
Сред препоръчваните медикаменти има откровено безполезни в ситуацията и са търговска марка на хранителни добавки.
Срещаната повторяемост на препоръчваната терапия от лекуващите лекари на симптоматиката на остро вирусно заболяване е привидна. Тя е съобразена с индивидуалното състояние на пациента и не може да се използва като универсално лекарство за всички. Отпуснатото на близък лекарство не трябва да се взема без консултация с лекар.
„Не предписвайте сами на себе си терапия – призовава и д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС – Има много неща, които трябва да се съчетават и наблюдават. Терапията не е просто едно събиране на медикаменти накуп. Има лекарства, които могат да бъдат много опасни за здравето. Когато се комбинират медикаменти, които имат дразнещ ефект по отношение на стомашната лигавица, биха могли да настъпят тежки стомашни кървенета, които да се окажат и животозастрашаващи. Ние сме учили да знаем как да комбинираме различни медикаменти“.
От Българския лекарски съюз призовават гражданите при симптоми на коронавирус да се обърнат към личния си лекар, който ще им назначи индивидуална терапия.
Бъдете отговорни и не прибягвайте до самолечение!
Самолечението е опасно за здравето и живота ви!