Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Стара Загора по водоснабдителната мрежа на територията на града от Регионалната здравна инспекция информират, че продължават да извършват засилен контролен мониторинг „при крана на потребителя“ на територията на Стара Загора.
На 8 октомври служители на РЗИ – Стара Загора извършиха извънредно пробонабиране от 9 пункта, разположени в четири различни зони за водоснабдяване в града. Резултатите от направения анализ не показаха отклонения от изискванията за качество, съгласно Наредба № 9 от 16 март 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, (ДВ. бр.30/2001 г. изм. и доп. ДВ. бр.6/16.01.2018 г.).
РЗИ – Стара Загора ще продължи да осъществява засилен контрол на качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели в Стара Загора, като извършва вземане на проби от чешми на потребители, съгласно изискванията на Наредба № 9.
Информираме ви, че през предходната седмица от 3 до 9 октомври в област Стара Загора няма регистрирана повишена заболяемост от чревни инфекции, свързани с консумация на питейна вода. За периода са регистрирани два вероятни случая на Вирусен хепатит, един за Стара Загора и един за Горно Ботево, община Стара Загора и един потвърден случай на Ентероколит с причинител Клостридиум дефициле в Стара Загора.
В РЗИ – Стара Загора няма постъпила информация от общопрактикуващи лекари за регистрирани случаи на чревни инфекции на лица от пациентските им листи.