21 са тазгодишните кандидатки да се окичат с най- престижната титла за красота в Долината на розите- Царица Роза и нейната корона. Броят на абитуриентките, които ще дефилират на 12 май в традиционния конкурс- спектакъл е рекорден за последните няколко години.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова се срещна на първа опознавателна среща с тазгодишните претендентки за короната на Царицата на цветята и ги запозна с предстоящата програма, която ще изпълняват в рамките на подготовката си за конкурса кандидат-цариците.

Да бъдат естествени, бе нейният апел към момичетата.

За поредна година за кандидатките е подготвена специална програма, под името " Пътят на короната".

Съществено място в програмата е отделено за опознаване на културно-историческото наследство в Долината на розите и на тракийските царе.От момичетата се очаква сръчно да могат да се справят и със
засаждането на рози, така че те ще се включат в украсяването на Казанлък със 7 000 рози в навечерието на Празника. За визията им ще се погрижи известният коафьор от Казанлък Стенли, съвместно със свои
колеги от Италия.

Ясен е вече и част от състава на тазгодишното жури за избор на Царица Роза 2017.Традиционно, начело на журито ще застане посланикът на Япония у нас, н.пр. Шиничи Яманака. За първи път като член на журито ще влезе и посланичката на Азърбайджан Н.Пр. Наргиз Гурбанова и три известни и красиви казанлъчанки: модната дизайнерка Мариела Гемишева, наградена със Златната игла за 2016 г., певицата Светла Иванова и Царица Роза 2007 Лора Георгиева.Имената на останалите трима
членове на конкурсната комисия остават тайна към момента.

Дефилетата на сцената на ДК "Арсенал" на кандидат- цариците за първи път ще саозвучени с музика на живо, гостуването на нашумялата младежка българска група Ice Cream. Водещите на шоуто ще са майка и син- актьорът и тв. водещ Александър Кадиев и актрисата Екатерина Евро.

Вече близо десетилетие четвърт век казанлъшките Царици на Розата се кичат с една от най- красивите корони на Европа, изработена от сребро, проба 925 и дебелина 0,8 см корона на бижутера Любомир Дудев. По думите му, стойността на тази корона е за близо 20 хиляди лева. Дудев е автор и на предишната корона- диадема на Царица Роза, кичила главата на близо 40 казанлъшки красавици.

Поръчката за първата корона Любо Дудев получава от тогавашния кмет, станал и кмет на столетието на Казанлък - покойният Станчо Коев.


Първата диадема, която Любо Дудев изработва е далеч по-семпла от сегашната пищна корона. Диадемата, носена от казанлъшките царици до 1992 г. е представлявала две преплетени рози, в комплект с гривна и обеци.

За тогавашното време бижутерът Любо Дудев си спомня, че твърде смело тогавашният кмет Станчо Коев взел решението за диадемата, която също била сребърна. След като изработил проекта й, лед като изработил проекта й, авторът трябвало да го представи за одобрение на тогавашния Художествен съвет към културата на града. На свой ред старейшините го одобрили, но взели решение диадемата да е посребрена. Това за времето си било проблем, понеже за тази цел се налагало да се иска и становището на Задругата на майсторите.
Известният с бързите си и смели решения казанлъшки кмет на Столетието Коев взел веднага решението, като отсякъл: Какво ще се разправям, купувам проекта и я правим посребрена. Толкоз", спомня си Любо Дуде за кметската категоричност.


сн: Една от най- емблематичните казанлъшки царици- Лора Георгиевас короната на Л. Дудев- 2007 година


След като дълги години диадемата краси главата на казанлъшките царици, през 1992 г. младият и амбициозен председател на казанлъшкото читалище "Искра" Васил Самарски потърсил бижутера, с молба да изработи нова корона на царицата на розата, понеже старата диадема вече била доста похабена. Условието било короната да е изцяло сребърна. По това време кмет на града е Бончо Сарафов. Парите, които получава за изработката на короната тогава Любо Дудев са толкова, олкото да му стигнат да си премести павилиончето за бижута от Плевен, в Казанлък.

Няколко души помагат на бижутера в направата на короната, която му отнема близо месец време. За короната той работи заедно с казанлъшки хералдик, за да я направи по всички правила на хералдиката и украшението наистина да има стойност като за царица.Благодарение на това партньорство се появават и специалните гравюри върху короната.Тя се изработва изцяло ръчно от Любо Дудев, а плата отгоре върху нея се шие от специална шивачка, специалните камъни, с които я украсена от неговата майка.сн: Станислава Желева- Царица Роза 1987 година- с диадемата на Л. Дудев, Казанлък комТвърде скоро обаче новата корона я сполетява леко "произшествие". Тъй като всяка казанлъшка царица пътува като награда до Япония и участва в тамошния празник на розата с царските си одежди и корона, преди близо петнайсетина години бижуто е строшено. Тогава от общината вместо да дадат на автора да поправи сам творението си, решават че тази работа ще се извърши от златар, в ателие. Дудев обаче не харесва изпълнението на колегата и твърди, че короната е " тотално развалена". Предлага услугите да я ремонтира безплатно.

Въпреки че всички млади казанлъшки красавици мечтаят за короната на царица, малцина са тези, които знаят кой е нейният автор. Още по-малко са казанлъчани, които знаят този прелюбопитна история на царската корона.

От разстоянието на времето днес Любо Дудев твърди, че поръчката от соц времената и тази от първите демократични години са били чест за него. И е щастлив от това, че е могъл да остави траен отпечатък с работата си в празника на розата, превърнал се в казанлъшка емблема.Майсторството на бижутера от Черганово, днес е познато не само на казанлъшките красавици. С накити на Любо Дудев се кичат също съпругата на японския император Акихито -- Мичико, и дъщеря им принцеса Саяко.. Много известни българи и чужденци също притежават уникати от автора. Любимото съчетание на майстора--ювелир са полускъпоценните камъни, които придават поетичност и финес на изделието със своята причудлива форма.


Короната на бижутера и нейната тазгодишна стопанка ще радват гостите и гражданите на Казанлък в кулминационните дни на тазгодишния Празник на розата - от 2-ри до 4-ти юни .