Въведените мерки в страната за ограничаване на заразата от COVID-19 работят. Според официалните данни за последната седмица излекуваните са три пъти повече от новозаразените с COVID-19, съобщи на редовната пресконференция в четвъртък министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По думите му от следващата седмица ще има и облекчение в мерките. С неговата заповед от 15 януари т.г. ще бъде възстановена част от практическото обучение в училище в средното и висшето образование, само на тези практики, които не могат да се проведат в електронна среда.

По отношение на други мерки, ще бъде възстановен плановият прием и плановите операции, като за прием в лечебно заведение ще се изисква задължително отрицателен антигенен тест, извършен в лечебното заведение и безплатен за всеки български гражданин, уточни министър Ангелов.

Тенденцията е към намаляване на заразените, като за последните 14 дни нивото е стигнало 150 на 100 000 души. По отношение на заетостта на леглата в болничните заведения се отчита заетост 30% за среднотежки случаи и 44% на леглата за интензивни грижи.

Министърът благодари на медиците, които дават всичко от себе си, за да може българските граждани да са добре информирани относно ваксините. Той отбеляза: "Наблюдаваме повишен ръст на желаещите да се ваксинират медици. Приблизително половината от лекарите и сестрите, които работят в лечебните заведения, вече искат да се ваксинират. В началото тази цифра беше около 33%, уточни той.

"Някои се опитват да прокарат идеята, че не сме осигурили достатъчно ваксини за всички български граждани. Това не е вярно", категоричен е здравният министър. ", допълни проф. Ангелов. И отново каза, че целта е да се стигне до 70% ваксинирани български граждани.

Държавният главен здравен инспектор доц. Кунчев заяви: "Сега сме на 27 място по заболеваемост в ЕС и на 6 място на Балканите. По смъртност се нареждаме на 9 място в ЕС, след като преди няколко месеца оглавявахме тази черна класация".

Източник: Vesti.bg