Прокуратурата в Казанлък подхвана мъж за неспазване на карантина

Районна прокуратура – Казанлък, образува досъдебно производство за неспазване на задължителна карантина от 60-годишен мъж, който наскоро се е завърнал в България от чужбина, съобщава пресцентърът на Апелативна прокуратура – Пловдив.

Установено е, че на 18 март 2020 г., в Казанлък, той е нарушил мерките, издадени против разпространението или появяването на заразна болест по хората във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID – 19. Мъжът не е изпълнил задължението да не напуска дома си, където е посочил, че ще пребивава в предписания срок за карантината. Деянието му е извършено по време на извънредно положение и е престъпление по Наказателния кодекс.

Делото за неспазването на карантината е взето под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор.

Според закона, неспазването на карантинния период от 14 дни, предписан от РЗИ, може да доведе до наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.