Гласуван е окончателният вариант на Областната здравна карта. Това съобщават от Пресцентъра на Областната управа в Стара Загора. В здравната карта се запазва почти същия обем от болнични легла в здравните заведения в областта, като намалението е с общо 65 броя легла, а предложените и пирети промени няма да повлияят в негативен аспект на здравната система в областта, е становището на д-р Златина Нанева, директор на Районната здравна инспекиця. Основен приоритет на здравната карта е достъпност да специализирана помощ на всички жители, включително и в малките общини.

В тази връзка проектът за областната здравна карта предвижда в петте общини от областта, които разполагат само с по един екип за спешна медицина, да бъде сформиран по още един екип със съответното техническо обезпечение за извършване на дейността. В периферните общини, където има недостиг на лекари, се предлага да бъде засилен социалният патронаж, както и да бъдат открити сестрински кабинети.
Изграждането на регионален център по онкология и център за редки болести са сред другите предложения в здравната карта.
Областната здравна карта е подкрепена от представителите на Лекарския съюз и пациентските организации в областта. Тя ще бъде изпратена в Министерството на здравеопазването и ще стане част от Националната здравна карта.