По-високи цени на някои хранителни продукти Има ръст на цените на олиото и месото, съобщи Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.
2020 година беше лоша и има поскъпване с 30 % на цената на олиото спрямо миналата година. При месото след чумата от цени между 6-7 лв. тя се качи на 9-9,30 лв. Тези нива са повече от година абсолютно стабилизирани. Друг е въпросът, че към момента и в Европа има свръхпредлагане, заяви Иванов.
Единственият продукт, който трайно си промени цената заради коронакризата, е оризът – в световен мащаб, заяви Иванов. По думите му цената на ориза се е вдигнала с 20-30 стотинки за килограм.
Динамика в цените има постоянно. Това не е статична система, която може да бъде фиксирана, но като цяло това е пазарът с най-малка динамика в сравнение с пазара на услугите. За десетгодишен период средностатистическото изменение е около 7-8 процента, което на фона на нарастване на доходите и нарастване на разходите в бранша, дори е отрицателно, обясни Иванов.
Проблемът при хляба е нарастването на доходите на заетите в бранша и е нормално да има някакво изменение в цената. То е незначително спрямо това, което имат като разходи. Цената на хляба е съвсем нормална, тя е закономерна вследствие на търсене и предлагане. В никакъв случай няма спекула, коментира Владимир Иванов.
Според него, сега има доста по-евтини зеленчуци спрямо същия период на 2020 година. Имаме равнище на доматите, сравнимо с 2017 година, краставиците са 11% по-евтини на годишна база, допълни Иванов. По думите му при лоша логистика продуктите поскъпват.