Основно българско агнешко месо  в магазините

Кооперативните пазари и цветните борси ще работят на 16 април, остават затворени на 17, 18 и 19 април

Основно българско агнешко месо се предлага в магазините. То е маркирано правилно, правилно се съхраняват и традиционно консумираните по това време на годината продукти, те са придружени с документи за произход и качество. Храните са правилно етикетирани. Яйцата в търговската мрежа са клас А, маркирани и придружени с необходимите документи за произход. Това сочат проверките на Областна дирекция по безопасност на храните – Стара Загора, които са засилени във връзка с предстоящите Великденски празници. От 6 април досега са извършени над 100 проверки. Към момента не са констатирани нарушения и няма издадени предписания, съобщава "НБП". По отношение на традиционно консумираните храни – яйца, плодове, зеленчуци, не са констатирани несъответствия.

Проверките ще продължат до 8 май, за да обхванат и Гергьовден.

Те включват производство и търговия на традиционно предлаганите за празниците храни, като месо, козунаци, яйца, пресни зеленчуци и плодове, както и бои за яйца. Традиционното за Великден агнешко месо е два вида – на агнета с произход България е със син цвят, а на животните с различен от български произход маркировката е в червен цвят. Проверяват се сроковете и условията за съхранение на храните, етикетирането, както и маркирането на яйцата. Яйца клас Б не трябва да присъстват в търговската мрежа, там следва да има единствено яйца клас А – яйца за консумация. Това е упоменато на маркировката им. Инспекторите следят също и страната на произход, по отношение на произхода на месото. На видно място тя трябва да бъде обявена, съгласно изискванията на законодателството.

Паралелно със специализираните проверки, инспектори от Областна дирекция по храните контролират и почистването и дезинфекцията, използването на предпазни средства от търговците, както и наличието на работно облекло, маски, ръкавици, периодичното почистване и дезинфекция на обектите във връзка с пандемията.

В резултат на създадената добра организация и стриктното прилагане на въведените противоепидемични мерки на кооперативните пазари и цветните борси в периода от 13 до 15 април 2020 г., за което показателни са извършените проверки, министърът на здравеопазването издаде нова заповед, с която разрешава функционирането им и на 16-ти април.

Кооперативните пазари и цветните борси ще бъдат затворени единствено в периода от 17 до 19 април, включително. В този период търговските обекти за хранителни стоки в обособени помещения и аптеките на територията на тези пазари могат да работят при строго спазване на противоепидемичните мерки.