Осемметрово пано от вълна изобразява „България“ на глаголица
Текстилният уникат на студентката в НХА Даяна Пропокова ще бъде показан на майските празници в Садово, съобщават организаторите на майския Еко фестивал.
Осемметрова тъкан с надпис „България“ на глаголица ще бъде показана по време на майските празници в Садово.
Те започват на 24 май и ще продължат до края на месеца. Автор на униката от непредена вълна е Д аяна Прокопова, студентка по текстил от Националната художествена академия. Чергата е наречена „В началото бе словото“ и е и зработена само от природни материали и цветове.


„Това, което ни е завещано в миналото не бива да се забравя – всяка една буква съдържа огромна символика и сила. Когато изпишеш „България“, влагаш абсолютния смисъл на това какво е Родината. Избрах благородна, естествена материя – вълна от наши, български овце, бяла и кафява. Тъмният цвят символизира божествения хаос, това, което е непознаваемо за нас. А като печат на словото избрах белия цвят, светлината. Това е символиката на моята черга - България, пътят на истината и корените“, казва Даяна.

Тя е и автор на ръчно тъкана, ушита и избродирана от нея женска риза, в духа на отново възраждащите се традиции на българското тъкачество и бродерия. „Символите в народните шевици не са случайни, техният смисъл е да защитават от зли сили”, казва студентката. Тя е сред участниците в първия Фестивал на еко и био производителите на 26, 27 и 28 май в Садово.