НЗОК и фармацевтите се договориха за безплатните лекарства Изписването на безплатни лекарства ще е гарантирано за пациентите до 1 октомври. Националната здравноосигурителна каса и фармацевтите ще подпишат анекс за удължаване на действието на сегашните правила за отпускане на частично или изцяло заплащани от НЗОК лекарства до края на септември. Това съобщи председателят на Надзорния съвет на НЗОК Момчил Мавров.
Анексът ще бъде подписан до края на деня. Така, пациентите ще продължат да получават лекарствата си по здравна каса без проблем. Преговорите между НЗОК и фармацевтите обаче продължават, за да бъдат изчистени спорните точки между двете страни.
В края на 2022 г. фармацевтите и касата подписаха анекс за продължаване на сегашните правила, който изтича на 31 март т.г. Идеята бе през това време да се договорят нови условия, увеличаващи контрола върху отпускането на лекарства. Дни преди крайния срок обаче от касата направиха две предложения, заради които фармацевтите предупредиха, че от 1 април има риск достъпът на пациентите до заплащани от НЗОК продукти да бъде преустановен. Едното е аптеките задължително да изпълняват цялата рецепта, а не част от нея. Другото - те да подават данни за верификацията на лекарства и към касата, въпреки че тези данни вече би трябвало да са предоставени от Българската организация за верификация на лекарствата.