Напусна ни откривателят на ХИВ проф. Люк Монтание

Световноизвестният биолог и вирусолог, откривател на ХИВ (вируса на СПИН) и Нобелов лауреат - проф. Люк Монтание, е починал на 89-годишна възраст в болница в Париж, съобщава "Франс соар".

Люк Монтание е роден на 18 август 1932 г. в Шабри. Той постъпва в института "Пастьор" през 1972 г., а от 1975-а е професор по вирусология.

През 1983 г. група от изследователи и лекари, водена от Монтание и Франсоаз Баре-Синуси, открива вируса, причиняващ СПИН. След дълги спорове с американския проф. Винсънт Гало кой първи е открил ХИВ вируса, накрая двамата компромисно се съгласяват да бъдат вписани като откриватели. През 2008 г. обаче проф. Монтание е обявен за носител на Нобелова награда именно за откриването на ХИВ, заедно с Баре-Синуси и още един от екипа - германския лекар Харалд цур Хаузен (Гало не е сред лауреатите).

Французинът е работил с най-големите научни институти в света. Той бе почетен изследователски директор в CNRS, професор в Института "Пастьор", директор на Центъра за молекулярна и клетъчна биология в Queens College на Градския университет в Ню Йорк, директор на изследователски институт в Jiao-tong University в Шанхай. Проф. Монтание подкрепяше Академията на науките, както и Националната медицинска академия чрез своите изследвания в продължение на много години. За това той е получил безброй награди и признания.