На Еверест смърт няма, има само сливане с мечтата


Това казва Людмил Янков за съдбата на Христо Проданов, който остава в световната история като първия алпинист, стигнал до Еверест в тежките условия на месец април. Никой преди него не е преодолявал без кислород най-трудния западен склон, известен още като Жестокия път.

Истина, а не просто утеха – към Христо с небивал устрем се носи спасител. 8500 метра надморска височина. Температура от минус 40 градуса. Една безсънна нощ в жертва на личната мечта, но в саможертва за живота на приятел. Вероятно така би изглеждала равносметката в цифри за героя от Хималаите – Людмил Янков, който между 21 и 22 април 1984 г. смайва България и света с отчаян опит да спаси приятеля си.

За тази изключителна история напомня новата книга, посветена на българския алпинист Христо Проданов. Издадена е по случай 77-ата годишнина от рождението му и носи заглавието „По пътя към върха. Историята на Христо Проданов“. Автор е Димитър Димитров, историк, екскурзовод и запален планинар, а текстът излиза под редакцията на спортния журналист и доктор по история Теодор Борисов. Издава я сдружение „Българска история“.

В центъра на повествованието обаче остава изпълнената с трудности житейска съдба на именития алпинист, изминал пътя от порутената родна къща в Карлово до перлата на Хималайската корона.

В изданието е поместен и богат снимков материал от архива на покойния Аврам Аврамов – ръководител на експедицията Еверест’84.

„По пътя към върха. Историята на Христо Проданов“ вече е налична на литературния пазар, както и в онлайн магазина на издателството.