Музиканти изпълниха "Ода на радостта" от домовете си

Група от 19 холандски музиканти от Ротердамския филхармоничен оркестър са се обединили, за да изпълнят виртуално „Ода на радостта“ от Симфония No. 9 на Лудвиг ван Бетховен. Проектът носи името „От нас, за вас” и е подарък за публиката на фона на пандемията от коронавирус.

Всеки от музикантите прави отделен запис в дома си и след това всички обединяват елементите във финално произведение. Видеото вече се радва на огромен интерес в социалните мрежи и до момента има над 1.2 милиона гледания в YouTube.

Европейският химн е „Ода на радостта“, фрагмент от Девета симфония на Лудвиг ван Бетховен, композирана през 1823 година. Той става символ на Съвета на Европа през 1972 година и на Европейския съюз през 1985 година. За официални цели се използват три инструментални аранжимента (за пиано, за духов оркестър и за симфоничен оркестър), изготвени от Херберт фон Караян.

Прекрасното виртуално изпълнение на „Ода на радостта” на музикантите от Нидерландия може да се чуе и види на линка: https://www.youtube.com/watch?v=3eXT60rbBVk&feature=emb_title