Министър Ангелкова: Ще предложим тракийските гробници  за финансиране пред Посланическия фонд на САЩ

Ще продължим да подкрепяме Казанлък в усилията, които полага Общината и кметът Галина Стоянова, за превръщането му в туристически център, каза министър Николина Ангелкова по време на представянето на книгата на Красимир Узунов "Каймакъ - Чаланъ" тази вечер на "Искра" 4. Министър Ангелкова бе гост на честванията на 138-годишнината от Освобождението на Казанлък. "Ще предложим тракийските гробници от Долината на царете за финансиране от Посланическия фонд за опазване на културното наследство, обяви още министърът на туризма пред пълната с патриоти зала на Инфо-центъра. Посланическия фонд на САЩ подкрепя проекти за културни обекти, включително исторически сгради и места, религиозни обекти, паметници и археологически обекти.

Друга част от дейността му финансира опазване на предмети на културата и колекции от музеи, културни обекти или от други подобни институции, сред които археологически и етнографски предмети, картини, скулптури, ръкописи, фотографски и филмови колекции, както и обща музейна консервационна дейност, подкрепят се и форми на традиционната културна изява, включително традиционна музика, ритуали, знания, езици, танц, драма и занаяти.

Министерството на туризма подкрепя усилията на кмета Галина Стоянова, Казанлък вече е център на един от туристическите райони, включен е и в маркетинговата стратегия, припомни още министърът на туризма. Ангелкова изтъкна културно-историческия туризъм, като "фокус" на националната политика в този сектор, защото "само така можем да бъдем разпознаваеми". Тя благодари на автора на книгата Узунов, президент на Информационна Агенция "Фокус" и на кмета на Общината, за поканата да присъства на представянето на "Каймакъ - Чаланъ" в Казанлък.