КЕВР предвижда поскъпване на тока от 1 юли Предвижда се електроенергията за бита да поскъпне от 1 юли средно с 3,6%, а парното - с по-малко от 1 процент. Това става ясно от публикувани от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доклади.
Новите цени ще бъдат коментирани на обществено обсъждане и на открито заседание на регулатора, а окончателното решение ще бъде взето на 1 юли. Последните промени в цените на парното и тока са от преди година.
Топлофикационните дружества искат значително по-голямо увеличение от предложените от КЕВР повишения на цените за парното и топлата вода в страната. Цената в София се увеличава символично с 0,05%, а в Перник даже има намаление с 0,66%.
Най-голямо ще поскъпване на тока се предвижда в Североизточна България - с 4,24%, а най-малко - за клиентите в югоизточната част на страната, с 3,41%.
Предлаганото изменение на цените е с: "Електрохолд Продажби" - 3,44%; EVN България; Електроснабдяване - 3,41%; Енерго-Про Продажби - 4,24%; ЕСП "Златни пясъци" - 18,04%.