Google обновява снимките от български градове


В ерата на данните като най-ценен ресурс за интернет компаниите добрите новини невинаги са това, което изглеждат.

През изминалата седмица стана ясно, че Google ще направи обновление на 360-градусовите изображения от улиците на България през услугата Google Street View.

Съвсем скоро ще видим автомобилите на компанията пак по българските улици.

Известна преди всичко с удобството си за визуално ориентиране, както и някои нелепи кадри, заснети от движещата се кола на компанията, Google Street View има и скрити негативни страни. Чрез колите на компанията по целия свят се събират още повече данни за навиците на потребителите - или в случая дори и без те да са задължително потребители на услугите на Google.

Отговорът на въпроса защо Google обновява изображенията от улиците на България е тривиален: защото повече от тях са стари. Така например някои от снимките от Лъвов мост в столицата са още от 2012 г., преди там да има метро, кръгово движение и цялостен ремонт. За жителите на града това може да е източник на носталгия, но основната насоченост на този тип услуги на Google е към туристите, които лесно може и да не разпознаят стария външен вид на моста и площада около него.

Функцията Google Street View е налична в България от 2013 година и непрекъснато се актуализира. Над 20 забележителности у нас са заснети на 3D. Сред тях са Народния театър в София и Античния театър в Пловдив.