Командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков лично пожела успех на военния контингент, който ще участва в Междинния регионален резерв на операцията на ЕС „Алтеа“ в Босна и Херцеговина. Тържествената церемония по изпращането бе в парк „Розариум“. Тя се проведе от 61 Стрямска механизирана бригада с командир бригаден генерал Маргарит Михайлов. Той пое командването на бригадата през миналата година от генерал-майор Дешков, който тогава бе назначен за командващ на Сухопътните сили.

„Днес получавате сертификат за успешното приключване на подготовката си и това е първата, по-лесна част от вашата мисия. Сигурен съм, че с чест ще изпълнете своя дълг! Не забравяйте, че където и да се намирате, вие представяте България, Българската армия и самите себе си! Месеци наред ще бъдете далеч от близките си, които са днес с нас. Нека те да бъдат търпеливи, а на вас пожелавам да бъдете здрави, отговорни и активни в изпълнението на поставените задачи, съгласно положената клетва и нашите съюзнически задължения!“, обърна се към военнослужещите генерал Дешков. Той подари на участниците в мисията икона на Свети Георги, като преди това свещеници от Казанлъшката духовна околия отслужиха молебен за здраве и успех на участниците в контингента.

Поздравление отправи и кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, която припомни славните традиции на 23 Шипченски полк, на които са наследници днешните войници и офицери от бригадата. Сертификатът на командването на контингента връчи бригаден генерал Христо Ганецовски, който е командващ на Съвместното командване на силите.
Сред официалните гости бяха представители на различни областни и общински администрации, на по-крупни предприятия в града, сред които бе и директорът по административните и специални въпроси в „Арсенал“ АД Стойчо Крачолов. Военният контингент е сформиран от 113 души от състава на 61 Стрямска механизирана бригада, 110-и логистичен полк, Мобилната КИС и Военномедицинска академия. В края на месец януари тази година рота от състава на Сухопътните войски, сформирана от военнослужещи от състава на 61-а механизирана бригада и 110-и логистичен полк, беше сертифицирана за участие в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина „Алтеа“.
Церемонията завърши с тържествен марш на участниците в мисията.