Европейският парламент ще оповести днес окончателната си подкрепа за прехода към нулеви емисии на CO2 за новите леки автомобили и микробуси до 2035 г.
Споразумението, постигнато със Съвета на ЕС, включва и междинни цели за намаляване на емисиите до 2030 г. (55% за леките автомобили и 50% за микробусите), както и нова методология за оценка на емисиите на CO2 през целия жизнен цикъл на превозното средство.
През 2021 г., като част от пакета „Подготвени за цел 55“ Европейската комисия представи законодателно предложение за преразглеждане на стандартите за емисиите на CO2 за нови леки пътнически автомобили и нови леки търговски превозни средства. Предложението има за цел да допринесе за постигането на целите на ЕС в областта на климата за 2030 г. и 2050 г., да донесе ползи за гражданите и да стимулира иновациите в областта на технологиите с нулеви емисии.
Евроинституциите дават тласък на масовото навлизане на eлeĸтpичecĸи пpeвoзни cpeдcтва. Решението обаче не слага край на употребата на коли с двигатели с вътрешно горене и след 2035-та година.