Депутатите Манев и Кърчев се срещнаха с приятели на Украйна в Казанлък

Народните представители от Старозагорски избирателен район от ПП ГЕРБ Маноил Манев и Борис Кърчев се срещнаха днес с приятели на Украйна в Казанлък. Депутатите Манев и Кърчев са членове на Групата за приятелство с Украйна в 44-ото Народно събрание, а Маноил Манев е член и на Постоянната комисия по политиките за българите в чужбина в настоящия парламент.

Народните представители и приятелите на Украйна обсъдиха в Казанлък възможностите едно сдружение с нестопанска цел да развива своята дейност в сближаване на двата народа, коато акцент се постави върху връзката с българите, живеещи в Украйна.
Според официалните данни от преброяване на населението в Украйна през 2001 година, българите, живеещи там, са близо 205 хиляди души, но според историци числеността на хората с български призход е около 1 милион. През 1998 година се провежда първият събор на българи, живеещи в Украйна, на който присъстват 1500 души. Оттогава досега т.нар. Всеукраински български събор се провежда на две години, като всеки следващ се радва на все повече участници. Шест от съборите са се провеждали в Одеса, а седмият през 2016 година – в Белгород Днестровски. Той е събрал 10 000 българи от цяла Украйна.

Приятелите на Украйна в Казанлък имат идея подобен българо-украински събор, да се организира и на територията на общината, като считат за подходящо място село Шейново. Това е свързано с почитане паметта на всички украински воини, участвали и загинали в боевете на легендарния връх Шипка и в битката при Шипка-Шейново по време на Руско-турската Освободителна война.

Двамата народни представители участваха в днешното тържество в Казанлък по случай 105 години Одринска епопея и Деня на Тракия – 26 март. Честванията се проведоха пред Паметника на загиналите във войните казанлъчани в парк „Розариум”.