Година след старта на кампанията „Да помогнем заедно на Комплексен онкологичен център – Стара Загора“ се състоя официалното дарение на апаратурата, нужна за по-бърза и по-добра диагностика при лечението на онкоболните. Техниката е производство на американската компания Biocare Medical. „Aпаратът Oncore Pro“ е на високо технологично ниво, напълно автоматизиран и на практика елиминира възможността за грешка в резултата, като разбира се най-важна остава компетентността на специалиста патолог, който разчита визуализирания хистологичен препарат. Търговската фирма доставчик „Медицинска техника инженеринг“ ООД успя да предложи на българския пазар техниката на цена от 120 000 лв. и да я задържат повече от една година. По техни данни средната продажна стойност в световен план е 180 000 евро.“, съобщи д-р Петьо Чилингиров. Той посочи още, че инсталираният в КОЦ Стара Загора апарат е трети за България на този производител и първи в такова лечебно заведение. От името на целия си екип, той благодари на всички за подкрепата и ангажираността към каузата.
Припомняме, че след апел на управителя на „КОЦ-Стара Загора“ д-р Петьо Чилингиров зад каузата първа застана Милена Колева, председател на Районен съд – Стара Загора. Именно тя покани Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан за патрон на инициативата, в която бързо се намериха съмишленици в лицето на общините от региона, представители на бизнеса, граждани, а също и редица организации. На официалната церемония всички бяха отличени с грамоти.
След отслужването на водосвета за здраве и благоденствие, митрополит Киприан също изказа благодарност на дарителите и поздрави НЧ „Просвета-1870“ в Свиленград, които са събрали близо 1400 лева на специално организиран благотворителен концерт.
На събитието присъстваха още заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова и кметът на община Казанлък Галина Стоянова.
„Комплексен онкологичен център – Стара Загора“ ЕООД е регионален център за лечение на пациенти с онкологични заболявания от областите Стара Загора и Сливен, а за специфични медицински изследвания и на пациенти от Хасковска, Ямболска и Кърджалийска области. Регистрираните пациенти за постоянно диспансерно наблюдение, периодични прегледи и изследвания към момента са 20 000, а всяка година се регистрират около 2000 нови онкологично болни.