По инициатива на областния управител Иван Чолаков и на директора на РЗИ-Стара Загора д-р Станимир Станков днес, 31 май, в Областна администрация се състоя среща с кметове и зам.-кметове на общините от областта. Основната тема на срещата беше ваксинирането на населението срещу COVID-19.
Д-р Таня Перчемлиева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ, съобщи, че в последните дни в Старозагорска област се наблюдава значителен спад на заболелите от коронавирус. В събота от 27 взети проби, нито една не е дала положителен резултат. Въпреки това в инфекциозните отделения на болниците продължава да има пациенти в тежко състояние. Д-р Перчемлиева изрази надежда, че летните месеци ще бъдат сравнително спокойни, но обясни, че намаляването на заболеваемостта в никакъв случай не трябва да се отразява на темповете на ваксинация.
До този момент в област Стара Загора са поставени 47 227 дози ваксини. Статистиката показва, че в областта около 40 процента от населението е с поставена поне по една доза ваксина или е с преболедувана коронавирусната инфекция.
В Старозагорска област са разкрити 10 пункта за ваксиниране, като извън Стара Загора пунктове има и в Казанлък, Чирпан и Гълъбово. За да стигне ваксината до максимално количество хора, от РЗИ са решили да разкрият мобилни екипи. Те ще ходят на място, в малките и отдалечени от градовете населени места, където има възрастни и трудно подвижни хора. Във връзка с това, от РЗИ помолиха кметовете да изготвят списъци на желаещи да се ваксинират по селата, за да могат мобилните екипи да достигнат до всички.
Ганчо Илиев от неправителствената организация „Свят без граници“ обясни, че броят на ваксинираните расте, заради изискванията на много европейски държави за наличие на имунизационен сертификат при влизане в страната. Той предложи да се направят срещи между представители на РЗИ, неформалните лидери на малцинствените общности и здравните медиатори с цел разясняване на ползите от ваксинирането.