Българската академия на науката се включва в борбата с коронавируса

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски съобщи, че Българската академия на науките ще се включи в борбата с коронавируса. БАН ще предостави математически модели в областта на епидемиологията, за да се дават прогнози за динамиката и процеса по разпространение на коронавируса в страната. Това стана по време на извънредна пресконференция за мерките, които държавата предприема за борба със заболяването.

По думите на проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН „предприетите мерки работят и това се вижда от нашите изчисления и прогнози. Ако карантината се задържи и не бъде пробита, до 3 седмици ще имаме добри новини, до 2-3 месеца ще се поздравим, че сме се справили“. Проф. Витанов се занимава с популационна динамика, модели на развитие на инфекции и предсказване поведението на заболели излекувани и други.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски подчерта, че помощта на БАН е много важна за Щаба. Тя ще даде „особено ценна информация за вземане на важни решения“ във връзка с прогнози за отделни региони, както и за възрастови групи. Това ще помогне на властите навременно да пренасочат медицински ресурси.

Затварянето на границите, което се обсъжда, не важи за български граждани. Не можем да затворим границите си за българи, които искат да се приберат у дома. Това не се прави никъде по света, от нито една държава, подчерта ген. Мутафчийски. Границите ще са отворени и за хора със статут на постоянно пребиваващи, както и за хора на трудов договор за срок по-дълъг от 90 дни.

След увеличаване на болните в страната над 100 моделът на работа на Щаба ще е съвсем различен. Според бройката заболели са предвидени различни фази на работа, уточни още председателят на Националния оперативен щаб.

Източник: Economy.bg