Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ обявява национален фотографски конкурс „И днес йощ Балканът…“, посветен на 60 години от създаването на Национален парк-музей „Шипка“, съобщи директорът Чавдар Ангелов. Разположен на самия театър на военните действия, музеят обхваща района на историческите места, свързани с отбраната на Шипченския проход по време на Руско-турската война от 1877/78 г. Музеят е на практика голям комплекс от паметници, най-известен сред които е Паметникът на свободата на връх Шипка. Освен каменният монумент, музеят съхранява още възстановки на бойни позиции, батареи и землянки.

Целта на конкурса е да се разкаже за историята и развитието на Национален парк-музей „Шипка“ и да се опише със средствата на художествената фотография това изпълнено с исторически събития, патриотизъм и красива природа място.
Участието в конкурса е безплатно. В него могат да участват всички български фотографи – професионалисти и любители. Няма възрастова граница, което ще насърчи за изява младите фотолюбители.
Жури ще определи най-добрите творби, които ще участват в представителна изложба, посветена на 60-годишнината на Националния парк-музей „Шипка“. За трите най-добри творби е осигурен награден фонд.
Конкурсът е под егидата на Министерството на културата, а съорганизатор е Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.
Подробности за регламента и участието в конкурса можете да намерите на сайта на музея.