Подписан е анекс, с който официално сертификатът след приключила ваксинация срещу COVID-19 e безплатен.
Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.
"Държавата е длъжна да осигури всички мероприятия по ваксинация на гражданите да са безплатни. Някои заведения в извънболнична помощ и някои общопрактикуващи лекари не бяха разбрали това, и си сложиха такса за сертификата. Всичко свързано с имунизацията е безплатно, подписахме анекс, който още днес се очаква да е обнародван в Държавен вестник“, добави той.
Председателят на БЛС уточни, че такса може да има, ако решим да си издадем документа на място, различно от това, в което сме се ваксинирали.
Но ако има някакви нарушения и личните лекари поискат такса, трябва да се подаде жалба към НЗОК, БЛС или Министерството на здравеопазването, обясни д-р Маджаров.
В една от болниците общопрактикуващ лекар показа и как се получава сертификат. Той посъветва хората да си издават документа само след завършена имунизация при личните лекари.
Маджаров пък добави, че е решен и проблемът с признаването на лечение в болница след положителен атигенен тест и изразена клинична картина.

На заседание на посланиците към ЕС в Брюксел е взето решение България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия да получат общо над 2,8 млн. допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност. От тях България ще получи 1 251 000 дози на Пфайзер/Бионтех. Очакват се допълнително още 1 259 728 допълнително ваксини през април, май и юни месец, което ще даде възможност на желаещите да се ваксинират да изберат ваксина.
„Ако достигнем 70% имунизиране на населението, епидемичното развитие е невъзможно – каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.