Арсеналците Петър и Христина Петрови

Едно семейство дели и делника, и празника си в „Арсенал“. Семейство Петър и Христина Петрови. И двамата са строителни инженери, и двамата работят в направление „Проектиране, инвестиции, строителство“ в „Арсенал“ АД. Ръководител на направлението е инж. Цветан Шиков, общински съветник и член на Местната коалиция „Алтернативата на гражданите“.

Малката разлика в професионалната кариера на семейство Петрови е, че Христина е проектант, а Петър работи като инвеститорски контрол. Той има по-дълъг стаж в най-голямото машиностроително предприятие у нас – идва тук през 1988 година и започва в отдел „Проектиране“. След това следва „Промишлено и гражданско строителство“ в Университета по строителство, архитектура и геодезия в София, където се срещат с Христина. Завръща се втори път в „Арсенал“ през 1995 година, а от 2003-а пътят до завода всеки ден споделя с него Христина. Строителството ги е събрало не само в едно семейство, но и в един отдел.

Петър Петров: Инвеститорският контрол започва отпреди самото проектиране на сградите, за да се прецени дали мястото е подходящо, дали е удачно да се реконструира съществуващата постройка, включително и във финансово отношение.

Христина Петрова: Всяко едно проектиране е отговорно, но тази отговорност тежи много повече, когато се отнася за промишленото строителство.
И двамата са категорични – ежедневието е напрегнато, изработването на проекта е едно, но след това идва самото изпълнение, което трябва непрекъснато да се следи – напрежение от началото до края. Специалистите от направление „Проектиране, инвестиции, строителство“, известно с краткото ПИС, споделят, че понякога се налага в движение да се променят някои елементи в заданието и е необходима бърза реакция, буквално в движение. Затова те залагат изключително много на взаимодействието с технолозите по заводи, за да разберат спецификата на производството, изискванията, които то налага, да се анализира всяка ситуация и всеки конкретен случай, да се съгласува, за да се постигне оптималното решение.

„Работим с много хора, от всички заводи в „Арсенал“, а сме само едно направление от 10 души, но се справяме“, споделя инж. Петров и допълва, че когато постъпва втори път в завода, на работа го приема сегашният му началник – инж. Цветан Шиков и вече четвърт век са заедно.

Строителството на нови сгради и обновяването на съществуващи на територията на предприятието никога не е спирало, но особено интензивно е през последните години.
Построени са над 20 сгради – складове и цехове, като само през последните 3-4 години са изградени 20 нови складови помещения и още толкова нови цехове. Извършена е реконструкция на редица постройки, направена е основна модернизация, извършена е промяна на предназначението. Работа, работа, но лесни професии няма.

Синът Стоян Петров

Тази максима семейството строителни инженери, свързали съдбата си с „Арсенал“, споделят и със своите деца. Дъщерята Деница е компютърен специалист, а синът Стоян уверено върви по пътя на своите родители. Стоян Петров стана първият „Ученик на годината“ на Механотехникума в Казанлък. Призът е учреден от бивш възпитаник на емблематичното техническо училище в града на розите - Момчил Тодоров от випуск ‘2006, настоящ собственик на Издателство „БГ Учебник“. А носителят на отличието – Стоян Петров, е зрелостник от 12 „б“ клас, специалност „Строителство и архитектура“ на ПГ „Иван Хаджиенов“. Завършил е с пълно отличие всички учебни години на обучението си в гимназията. Знаменосец на училището, отдаден на каузата, наречена „Механо“. Участвал е в редица ученически състезания и е стигал до областно ниво на олимпиадите по физика и математика. Освен това, той е изявен спортист – три пъти е печелил купа „България“ по спортно катерене във съответната възрастова група, член е на Клуб по екстремни спортове „Селт“, а през последните години е в състава на националния отбор по спортно катерене за юноши и девойки. Два пъти е в Топ 10 на класацията „Спортист на годината“ на Казанлък – през 2018 и през 2019 година, съответно на 8 и 6 място.
Първият носител на наградата „Ученик на годината“ е бъдещ строителен инженер. След матурите в началото на месец юни ще кандидатства в Университет по архитектура, строителство и геодезия, като предпочитаната от него специалност е „Строителство на сгради и съоръжения“. Наградата „Ученик на годината“, чията парична равностойност е 1000 лева, ще вложи в своето бъдещо обучение.

„Запали се по строителството покрай нас. Още като кандидатстваше в Механотехникума, си избра паралелката по строителство и архитектура – единодушни са Петър и Христина. – Не сме оказвали никакъв натиск, сам си реши. Сега също сам избра строителна специалност. След като това е неговото решение, ние го подкрепяме. Лесни професии няма“.

Пето поколение строители

Професията „строител“ за фамилия Петрови вече се е превърнала в генетичен код, който се предава от десетилетия. Предците на инж. Петър Петров – прадядо му, дядо му и баща му са строители, а синът Стоян продължава родовата традиция и става пето поколение строител. И още нещо много съществено – след като завърши висшето си образование, той има намерение да се завърне в Казанлък. Не му се остава в София, не му се ходи и в чужбина – като състезател е имал възможността да обиколи Европа, но родният Казанлък е в сърцето му и тук иска да се реализира като специалист.

30 години на Шипка

Петър и Христина Петрови от направление „Проектиране, инвестиции, строителство“ са създали и една семейна традиция. Вече 30 години на всеки Трети март те изкачват връх Шипка, за да се поклонят пред Паметника на Свободата. Стоян също е с тях – от съвсем мъничък и досега. Посещават и други места, където има паметници, свързани с българската история.

Защото възпитанието в родолюбие е част от културата и духовната потребност на двамата арсеналски специалисти. Като професионалисти са категорични: „Възхищаваме се на всяка една функционална сграда и в работата си винаги искаме да постигаме точно това“. А като родители няма как да не се гордеят с децата си, още повече че тази трудна професия „строител“ има своето родово продължение.