95 години "Арсенал" в Казанлък: Щом има „Арсенал”, ще има и България

„Арсенал” е знак за българското самочувствие и национална гордост и в XXI век. Щом има „Арсенал”, ще има и България”, подпис д-р Й. Йорданов. Това е едно от посланията, написани в Книгата, която събира впечатленията на посетителите, разгледали фирмения музей на дружеството. Настоящата Книга за впечатления обхваща 12-годишен период – от 2007-а до днес. В нея са отбелязали своята визита редица високопоставени личности, както и обикновени граждани, имащи възможността да се докоснат до завода чрез богатата музейна експозиция.

От българските управляващи на най-високо държавно ниво своите впечатления оставя Сергей Станишев в качеството си на министър-председател на България. На 1 август 2008 година 49-ият български премиер пише в музейната книга: „Впечатлен съм от богатата история на „Арсенал” и сериозния потенциал за бъдещо развитие. Пожелавам на целия екип смело и успешно да продължава знаменитата индустриална традиция на града”. От началото на Милениума политикът Красимир Каракачанов посещава за втори път казанлъшката оръжейница през юли 2018 година. Настоящият министър на отбраната и вицепремиер на България в третия кабинет на Бойко Борисов не спестява похвалите: „Възхитен съм от това, което видях 18 години по-късно. Пожелавам само напред и нагоре. Вие сте гордост за цяла България”. Висока е оценката и на видния банкер Левон Хампарцумян, който като финансист съвсем кратко, но категорично отбелязва: „Сериозен напредък спрямо последния път (2001 г.)”.

В Книгата за посетители оценки и пожелания споделят посланици, дипломати, административни и стопански ръководители, висши военни, официални делегации от САЩ, Рсия, Перу, България, Корея, Южна Африка, Филипини, Турция и много други, от организации като НАТО, Интерпол, от Висши военни училища и академии, представители на неправителствени организации, учени, редови граждани, студенти, курсанти, ученици.

Димитър Туджаров – Шкумбата, популярен комик, шоумен и инженер по професия, също е впечатлен от мащаба и възможностите на предприятието. Той определя „Арсенал” като завода на народа и пожелава да разшири дейността си в цялата страна. Едно от най-красивите лица на Казанлък – „Мис България ‘2011” Ваня Пенева, също оставя подпис и пожеланието си за успехи на арсеналци и нови кръгозори пред предприятието.


Музеят съхранява и десетки награди от различни специализирани изложения по цялото земно кълбо. Красиви статуетки, плакети, сертификати, почетни знаци, дипломи, грамоти от участия у нас и в редица страни по света като Казахстан, Чили, Обединени арабски емирства, Индонезия, Мароко, Катар, Йемен, Азербайджан, Виетнам, Сингапур, Нигерия и други, показват престижа на дружеството и неговото признание на международно ниво. Впечатляват три международни награди – от САЩ и Европа, които представляват изящно изработени пластики. Не са пренебрегнати и ордените от времето на социализма. В отделна витрина са поставени най-високите държавни отличия, с които е удостоено предприятието в недалечното ни минало.


Ред в музейната експозиция идва и на подаръците, които получава „Арсенал” от своите многобройни гости. Уникални сувенири носят знака на предприятия и институции, засвидетелствали своето уважение към гиганта на българското машиностроене. Почти всички заводи от ВПК са заложили на изкуството в подаръчната си концепция. Картини, икони, пластики, дърворезби от „Оптикс”, „Дунарит”, „Емко”, „Еловица”, ВМЗ – Сопот, „Елметинженерниг”, „Аркус” са подредени в специален кът на изложбената зала. Сред подаръците прави впечатление и лъкът от ВМЗ, репликата на златна тракийска амфора от „Оптикоелектрон”, „Розоберачката” от Община Казанлък, отлятата от метал икона от Професионална гимназия „Иван Хаджиенов”, красиво инкрустирани сувенири от чуждестранни делегации, както и много поздравителните адреси по случай кръгли годишнини на предприятието.

Всички тези награди, сертификати, дипломи, споделени впечатления в Книгата за посетители пишат част от историята на „Арсенал” - Казанлък, която отразява отношението на света към него, респекта, който си е извоювал, и признанието, което получава.