За първи път от фонда на Държавен архив-Стара Загора излизат, за да бъдат показани в Казанлък, два автентични документа, свързани с четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Единият е Акт по полагането на основния камък за паметник на връх Бузлуджа в чест на войводата Хаджи Димитър и неговите четници, загинали в боя при върха. Този документ е бил издаден в 4 екземпляра, като единият от тях е положен в основите на сегашния паметник на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа. Единственото хартиено копие, за което е известно, че е запазено от 1898 година досега, е съхранявано в Държавния архив в Стара Загора и за първи път напуска неговия фонд, за да бъде част от изложбата, наречена „150 години подвиг и памет”.

Вторият уникален документ, който също за първи път излиза от Държавния архив, е списък с имената на четниците на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Направен е от крънския свещеник Иван Стоянов. Той събрал имената на 119 четници, най-младият от които е на 19 години, а най-възрастният – на 39 години. При възпоменателното честване на Хаджи Димитър и четниците на връх Бузлуджа през 1885 година майката на войводата допълва още 4 имена, дописани в списъка. Така 123 българи тръгват да освобождават Отечеството си – кауза велика, но и обречена. За да направят път на друга стратегия – тази на Апостола на Свободата Васил Левски, който създава мрежа от революционни комитети в цялата страна.

Изложбата „150 години подвиг и памет” съдържа още оригиналните револверни саби на двамата войводи Стефан Караджа и Хаджи Димитър. Зеленото знаме на четата също е показано в експозицията, от едната му страна е извезано „За вяра и независимост”, а от другата – „На оружие, братя”.

Снимки, картини, исторически сведения разказват за четата и нейната съдба. Юбилеен вестник в тираж 2000 броя, разпространяван безплатно, съдържа интересни материали от учени и музейни работници. Всеки екземпляр има собствен номер, което го превръща в колекционерска ценност.

Изложбата поставя началото на честванията, посветени на 150 години от героизма на двамата войводи и техните последователи. Кулминацията е на 14 юли на връх Бузлуджа, където Хаджи Димитър намира смъртта си в неравния бой с турската войска и където днес се издига паметник в негова чест и в памет на неговите четници.Историческата експозиция бе открита от областния управител на Стара Загора Гергана Микова. Присъстваха проф. Петко Петков - казанлъчанин, преподавател във Великотърновския университет, Галетин Караславов от Държавен архив - Стара Загора, д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ "Шипка-Бузлуджа", Христо Генев, директор на Художествена галерия-Казанлък, учени, историци, музейни работници, родолюбиви граждани.