Св. Валентин: Разпънат между валентинки, забрани и музей на разбитите връзки


• Февруари е месец за празнуване на любовта още от Средновековието
• В Иран забраняват празника
• В Хърватия правят Музей на разбитите връзки


14 февруари – Деня на Свети Валентин, Деня на влюбените. Св. Валентин не фигурира в официалния календар на Католическата църква. Българската Православна Църква го чества на 6 юли.Според Католическата енциклопедия от 1908 г., има поне трима светци, наречени Валентин. Всички те са били мъченици и са записани под датата 14 февруари. Връзката между Свети Валентин и романтичната любов не е спомената в нито един ранен исторически документ и се счита чисто и просто за легенда. Най-напред празникът Свети Валентин е обявен за честване на 14 февруари от папа Геласий I около 494 г.

Според една от тези легенди, денят е кръстен на името на епископ Валентин, който живеел в Римската империя по времето на император Клавдий II. Той смятал, че неженените мъже са по-добри войници, затова решил да превърне в закон това младите мъже да не могат да се женят. Около 270 сл. Хр. Епископ Валентин се смилил над обречените войници, на които не било позволено да се женят или да видят своите любими, станал застъпник на тези млади влюбени и започнал да изпълнява тайни бракосъчетания. Скоро бил разкрит и вкаран в затвора. Император Клавдий II се опитал да накара Валентин да започне да се покланя на римските богове, но Валентин отказал. Вместо това, той се опитал да обърне Клавдий към християнството и бил осъден на екзекуция на 24 февруари 270.

Друга версия на историята на Деня на св. Валентин разказва, че Валентин се влюбил в дъщерята на тъмничаря си. Малко преди смъртта си той и изпратил бележка и я подписал "От твоя Валентин". Аура на романтика заобиколила смъртта му и тези, които знаели за това, разпространили приказката. Епископ Валентин станал Свети Валентин и славата му се разпростряла към Англия и Франция.

След смъртта си Валентин станал това, което е известно като "светец-покровител." Някои го считат за духовен надзорник на ежегодния празник, в който младите римляни раздавали картички със сърчица на тези, с които искат официално да се срещнат. Този празник се провежда на всеки 14 февруари. Има валентинки в музеи по света, които датират от 1415. Така че, февруари е месец за празнуване на любовта още от Средновековието.

В Иран празникът за Св. Валентин е забранен да се чества от 2011 г. Властите смятат, че този ден насърчава извънбрачните отношения между младите и затова не гледат с добро око на празнуващите. Нещо повече – продажбата на валентинки е забранена, както и търговията с плюшени сърчица и всички познати артикули. Въпреки това все още има магазини за сувенири в Техеран, които не се съобразяват със законодателството.

Един от най-посещаваните музей в света навръх Деня на влюбените е ... Музеят на разбитите връзки в Загреб, Хърватия. Според създателите на единствения в света Музей, събрал любовните разочарования, художниците Олинка Виштица и Дражен Грубишич, това е Музей на любовта.

Когато скъсали през 2006 година, двамата нямали никаква идея какво да направят с предметите, които символизирали тяхната връзка, и затова решили да ги съберат в малка колекция. Помолили свои приятели да добавят по нещо. Мълвата за тази необичайна арт сбирка се разнесла бързо и те започнали да получават всякакви предмети от десетки разстроени от любовната си раздяла хора от целия свят. Предмети, символизиращи разбитите сърца, пристигнали чак от Манила, Лондон, Русия, Япония, Сингапур. Така това малко културно пространство се оказало най-добрият „контейнер“ за материализирани емоционални отпадъци. Неговото постоянно място е в хърватската столица Загреб.

Атрактивната колекция пътувала е обиколила редица големи градове от Истанбул до Ню Йорк, не само за да показва какво се случва след като любовта приключи, но и да набира още доказателства на какво е способно едно разбито сърце. Спомените, събрани от целия свят, са разнообразни и преливат от напоените със сълзи плюшени играчки, счупените сватбени чаши, червените обувки, с които някога е дошла любовта, бейзболна топка, ненужни вече ключове за апартамент, до гипсова отливка от счупен крак. Всеки експонат е с дати и място на връзките и с бележки от анонимните дарители.

В момента музейният фонд съдържа над 1000 дарения, като по-голямата част от тях са принадлежали на жени. Съществува вече 8 години, а годишно се посещава от няколко десетки хиляди души. На Свети Валентин посетителите са двойно повече от останалите дни.