Премиерът Бойко Борисов е поискал да не се допусне ощетяване на нито един пенсионер при изчисляването на пенсията му. Това стана ясно след спешна среща в Министерски съвет на министър-председателя Бойко Борисов с представители на синдикалните организации, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и управителя на НОИ Ивайло Иванов във връзка с новата формула за изчисление на пенсиите. Взето е решение да се изработи законодателна промяна, за да се изпълни това изискване, съобщава БНР.


"Все още няма отпусната нито една пенсия след влязлата в сила нова формула за изчисляване на индивидуалния коефициент", обяви социалният министър Бисер Петков.

Вицепремиерът Томислав Дончев е категоричен, че това, което ще предложи работната група, ще гарантира, че няма да има ощетени: "Никой няма намерение да намалява пенсиите не на 30%, не на 1%, а на един български пенсионер."

От обясненията на управителя на НОИ Ивайло Иванов стана ясно, че за всеки пенсионер ще се правят две изчисления – по новата и по старата формула, така че да се минимизира ефектът и пенсионерът да вземе по-благоприятния размер.

"Ако трябва, ще изчисляваме и по двете формули само за тези, за които имаме съмнения. 56% от лицата ще получат по-високи пенсии. Така че единични случаи са, в които е възможно да има по-малко участници от очакваното, но това не са отпуснати пенсии. Така че ние ще го направим точно така и няма да бъде допуснато лицата да получат по-малка пенсия", каза Иванов.

Новата пенсионна формула ще ощети близо 12 хил. българи, които ще се пенсионират тази година, сочат най-новите разчети на НОИ за ефекта от промяната при изчисляването на индивидуалния коефициент на хората. Това означава, че като абсолютен брой ощетените ще са по-малко от първоначално изчислените. От 67 хил. потенциални пенсионери близо 19 хил. вече са се пенсионирали по-рано, а за други 9 хил. стажът не достига и ще бъде допълнен с доход, получаван между 1997 и 1999 година.

Източник: БНР