Шипченци чакат новия си център

Мечтата на шипченци да видят реконструиран и обновен центъра на своя град е на път да се случи. И се надяват това да стане до края на тази година, в която се навършват 140 години от Освобождението на България и 40 години от обявяването на Шипка за град.

Точно преди два месеца приключи първият етап от благоустрояването на централното градско пространство. Подменена бе тротоарната настилка, поставени бяха светлоотразителни парапети. Ефектно осветление създаде нова атмосфера в балканското градче. Монтирани бяха нови пейки за отдих, а елегантни лампи вече осветяват подхода към храм „Рождество Христово” при Шипченския манастир. Изградената през лятото на 2017 година чешма като дарение за шипченци бе хармонично вписана в обновената визия на централната градска част. В близост е направен и красив парапет от ковано желязо, който обгръща многогодишна върба.

След този първи етап обаче шипченци чакат следващите два, за да придобие центърът завършен вид. Проектът за тях е дарение от архитект Виолета Бакунина и архитект Николай Радков. Той включва оформяне на цялото площадно пространство с алеи и открита сцена, с места за отдих, арки, зелени и цветни площи, паркоместа. Според кмета на Шипка Василка Панайотова, очаква се работата по втория етап от благоустрояването на центъра да започне скоро, тъй като по информация от Община Казанлък вече е избран изпълнител за дейностите и предстои да бъде сключен договор със строителната фирма.

30 хиляди лева струва първият етап на реконструкцията, като средствата са от целевата субсидия, която Министерският съвет отпусна на Шипка по случай 140 години от Освобождението на България. С останалите 120 хиляди лева ще трябва да бъде завършен вторият етап от обновлението на централната градска част. За третия етап, включващ площадка с детски съоръжения и място за отдих и тихи игри, по думите на кмета Панайотова, засега не е ясно дали ще стигне финансирането.


Тя разказа за редицата интересни идеи, които биха могли да се реализират на територията на града и до го превърнат в още по-приятно място за неговите жители и за многобройните туристи. За повечето идеи дори има изработени проекти, за които трябва да се намери финансиране. Има готов проект за Етнографски комплекс, който да бъде разположен по течението на шипченската река и да тръгва от моста, специално построен през 1902 година с цел да бъде превозена 12-тонната камбана за храм „Рождество Христово”. В града са се развивали много занаяти като ножарство, шивачество, кожарство и ред други. В тази връзка идеята е те да бъдат възродени чрез специални павилиони, където ще бъдат демонстрирани за гостите на града, а и ще подпомогнат развитието на малкия бизнес. Предвиден е и паметник на Олга Скобелева, майка на генерал Скобелев, дарителка за изграждането на храма при Шипченския манастир.

В подножието на храм "Рождество Христово" предстои да бъде изграден и сувенирен комплекс от 13 павилиона, за който има готов проект, а инвеститорите вече са закупили земята. Следва да бъде извършено строителството на обекта.

В намеренията на кметство Шипка е още да се изгради мини футболно игрище, да се обособят пешеходни пътеки, паркоместа, да се направи лятна читалня.

Един от сериозните въпроси, които Василка Панайотова вече два пъти поставя със свои писма пред Министерството на околната среда и водите и за който шипченци непрекъснато питат, е изграждането на канализация. Балканското градче има частична канализация в центъра, но необходимостта от такова съоръжение в целия град нараства, тъй като значително се увеличава интересът за закупуване на къщи и имоти в Шипка.


Градът има потенциал да се превърне в още по-атрактивна туристическа дестинация със своята богата история, с приказното си географско разположение, с чистия си планински въздух и запазените стари къщи. В тази посока са усилията на кмета на града, която разчита на подкрепата на шипченци и на съответните държавни и общински институции.