Първо причастие на деца от цяла България ще даде Главата на Римокатолическата църква папа Франциск, по време на първото Апостолическото пътуване на Негово Светейшество в България и Северна Македония, между 5 -7 май.

През 2002 година същото направи и папа Йоан Павел Втори, по време на своята визита в Пловдив.

Това ще стане в църквата „Пресвето сърце Исусово“ в град Раковски, където живее най- голямата католическа общност в България. Там папата ще отслужи и Света литургия, а по-късно ще се срещне с католическата общност в църквата „Свети Архангел Михаил“, съобщават от Преслужбата на Светия престол..


Папа Франциск ще пристигне в София в 10 ч на 5 май и ще бъде посрещнат от министър-председателя Бойко Борисов.Предстои среща между двамата, както и официална церемония пред Президентството по посрещането на Негово Светейшество, след което ще се състои срещата на папа Франциск с президента на България Румен Радев.
В първия ден от апостолическото си пътуване у нас Светият отец ще се срещне още с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и членове на Светия Синод в Синодалната палата.

От София папа Франциск ще произнесе традиционната си неделна молитва „Царица Небесна“ (Regina coeli). Всяка неделя тази молитва се проследява на живо от милиони души по цял свят. На 5 май това ще стане от българската столица.

Апостолическото пътуване на папа Франциск у нас ще завърши със събитие за мир на Светия отец в присъствието на представители на различни религиозни вероизповедания в България на площад „Независимост“.