Подписка за разкриване на стенописа на академик Дечко Узунов, намиращ се във фоайето на хотел „Казанлък“ започна в родния град на художника.
Подписите се събират в Художествената галерия в Казанлък и в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства.
Целта на подписката е да послужи пред Министерството на културата за определяне на статут на паметник на културата на една от последните творби на родения в града на розите художник.


За скритата зад гипсокартон последна стенописна творба, носеща и личния подпис на академика, писа преди два месеца zakazanlak.bg


Тогава в статията със заглавие “Не ни прощавай, Майсторе“ https://www.zakazanlak.bg/da-razlaem-kuchetata-17/ne-ni-proshchavai-maistore-8833 ви показахме закритото пано, от което надчина само един ръб.


Стенописът, изобразяващ утро в Розовата долина е създадено с много любов и вдъхновение от академика, с помощта и на негови студенти, като дар на родния Казанлък, в навечерието на откриването през лятото на 1980 година 15-то Световон първенство по парашутизъм, проведено на летището край града.
Днешната съдба на закритото уникално пано на академик Узунов предизвика интерес на хиляди читатели, които в социалните мрежи и форуми настояха местната власт в Казанлък да предприеме нужните мерки то да бъде открито, в името на паметта на талантливия казанлъчанин и за гордост и памет на поколенията.


Започналата подписка е част от тези усилия.


През февруари тази година се навършиха 120 години от рождението на художника, белязал с таланта си цяла една епоха.
Интересът на наследниците на Дечко Узунов към стенописа на едан от стените в централиня казанлъшки хотел се допълва и от факта, че на практика паното не съществува в рекламните картички за Казанлък, няма го и като сувенир, нито в туристически или други албуми, освен в снимки в лични албуми на туристи и граждани, снимали се до него.
От красотата му са лишени днешните жители на Казанлък, туристи и гости на града.Паното, изобразяващо утро в Розовата долина е открито до началото на новия век, когато главен архитект на Община Казанлък, с отношение към изкуството, дава разрешение на новите стопани на хотели да преустроят фоайето и то така, че на практика да се закрие паното на художника. В момента видима е само малка част в горния ляв ъгъл от него.

Талантливият казанлъшки художник, за който се твърди, че с творбите си е „присвоил“ цяло столетие, оставя в културната съкровищница на България уникални монументални творби. В родния си Казанлък освен закрития в момента стенопис, Дечко Узунов създава стенописите в катедралния храм „Свети Йоан Предтеча“.
Негови стенописи има в Дома на културата в Карлово, в Съдебната палата в София, Народния театър, НДК, Операта в София.
След броени дни, на 26 април ще се навършат 33 години от смъртта на маестрото.