..... за кратко и само за днес. Идеята за това е на Областната управа в Стара Загора, а целта е да се види доколко паметникът на Бузлуджа, който е държавна собственост и се управлява в момента от Областната управа, може да е безопасен за достъп на туристи.


На отварянето са поканени само журналисти, а резултатите от акцията ще се обявят по-късно.

Само преди няколко дни чужди туристи със специално нает хеликоптер огледаха съоръжението отвисоко. Очакванията са при възможност и след инспекция това лято от европейски специалисти- доброволци и наложителни съответно укрепителни дейности по Чинията, един ден тя отново да стане атракция за посещение. От организацията "Европа Ностра" са амбицирани да помогнат на Община и Област в това начинание, с цел да се вдъхне нов живот на паметника на Бузлуджа, известн сред европейците и като едно от архитектурните чудеса, които се рушат.

Идеята да се вдъхне нов живот на символа на социалистическа България е на младата архитекта от Монтана, работеща в Берлин Дора Иванова. За нея най- напред преди 3 години ви разказа именно zakazanlak.bg


Преди три години момичето представи най- напред в Казанлъск своя проект, дипломна работа, оценена с отличен от Берлинската камара на архитектите, както и изложба с фотоси на Чинията, дело на английска фотографка.

От началото на този месец пред паметника на Бузлуджа има поставена денонощна полицейска охрана, чиято цел е да опази съоръжението от нелегално проникване.

По неофициална информация до този момент местни т.н "шерпи" от близките населени места са прибирали по 80 евро от туристи за проникване в Чинията.

Близо 16 млн. лева е похарчила българската държава за изграждането на Паметника на Бузлуджа. Основната част от парите са събирани по т.н самооблагане от гражданите на страната. Огромни са били идаренията от българските фирми.

В тази стойност не влиза и труда на хиляди войници и строителни работници, работили по обекта.