Откриха сградата на Техническия колеж в Казанлък

Изпълнителният директор на „Арсенал” АД Николай Ибушев бе отличен с благодарствена грамота и почетен знак на Казанлък като най-големия дарител на Техническия колеж

На 30 октомври в Казанлък официално бе открита сградата на Техническия колеж в града. Лентата прерязаха областният управител на Стара Загора Гергана Микова, Николай Ибушев, изпълнителен директор на „Арсенал” АД и един от главните инициатори за откриване на висшето учебно заведение в Казанлък и за реконструкцията и обновяването на сградата на бившето Строително училище и превръщането й в модерна база на Колежа, и директорът на Колежа проф. Ивайло Ганев.


На церемонията по откриването на сградата на Технически колеж – Казанлък, присъстваха кметът на общината Галина Стоянова, ректорът на Технически университет – София, проф. Георги Михов, директорът на Техническия колеж проф. Ивайло Ганев, народните представители Борис Кърчев и Кръстина Таскова, областният управител Гергана Микова, началникът на РУО-Стара Загора Татяна Димитрова, Стоил Колев от Асоциацията на индустриалния капитал, представители на бизнеса в Казанлък, кметове на общини, общински съветници, професори и преподаватели в ТУ-София и ТК-Казанлък, студенти в Колежа, граждани.

Сградата е изцяло обновена за 3 месеца и е предадена в определения срок – 30 октомври. Изградена е нова отоплителна инсталация, газификация, LED-осветление, помещенията са санирани, напълно са обновени санитарните възли, положени са нови подови настилки, монтирано е видеонаблюдение. Всичко това е направено с доброволните средства на бизнеса в размер на над 320 хиляди лева и с лични дарения на физически лица.„Благодаря на местната власт и бизнеса за разкриването на Техническия колеж в Казанлък – каза в своето слово ректорът на Техническия университет в София, в чиято структура е Колежът проф. Георги Михов. - Казанлък е индустриален център и заедно с това гладът за инженери определи необходимостта от разкриването на висше техническо учебно заведение именно тук. С помощта на бизнеса, на социално-отговорните фирми и на индустриалците от града се създаде добра материална база, която откриваме днес. Студенти, България и Казанлък имат нужда от вас!”


В своето приветствие кметът на община Казанлък Галина Стоянова благодари на академичното ръководство на Техническия университет, но постави основен акцент върху заслугата на казанлъшкия бизнес. „Индустриалците на Казанлък, срамежливо застанали отстрани по време на тази церемония, са хората, поискали да има специалисти от този град, които да бъдат обучени тук и да останат тук заедно със своите семейства – каза Стоянова. – Бизнесът в Казанлък направи две изключително големи стъпки – подкрепи идеята за колеж в Казанлък и извади от джоба си голяма сума, за да го има този колеж. Това са народните будители в днешно време. Не зная дали има друг такъв пример в България.”

Галина Стоянова специално отличи Николай Ибушев, изпълнителен директор на „Арсенал” АД, като най-големия дарител сред казанлъшкия бизнес, който е и най-големият работодател и индустриалец в града, и му връчи благодарствена грамота и почетен знак на Община Казанлък.


Николай Ибушев с благодарствената грамота и почетния знак на Община Казанлък

Николай Ибушев и Христо Ибушев със студентки-първокурснички в Колежа от "Арсенал" АД, които посрещаха гостите днес с погача и сол


„Когато започнахме, никой не ми вярваше, че можем да постигнем това, но ето – колежът е факт и ние днес откриваме неговата сграда – каза Николай Ибушев. – 32 фирми и 14 физически лица са дарителите, благодарение на които Техническият колеж в Казанлък има сграда. И днес ние откриваме тази сграда, в която ще се обучават нашите утрешни специалисти, които работят в нашия град и ще го развиват. Казанлък е индустриален град, а данните показват, че на 1000 души, работещи в индустрията, най-голям процент са в „Арсенал”. Благодарение обединените усилия на бизнеса, ние постигнахме много. Но имаме още за довършване. Затова напролет ще има още една среща в ресторант „Капитал”, за да си довършим работата и да знаем, че сме направили всичко за академичното образование в нашия град. Кметът Галина Стоянова беше основният двигател за колежа, но се радвам, че станахме добър тандем в това начинание.... На преподавателския състав пожелавам успех, за да останат нашите деца тук, в Казанлък. Пожелавам успех на Колежа и да намери своето достойно място в академичната общност у нас”. Николай Ибушев подчерта, че "Арсенал" ще изпълни още едно свое обещание - върху месингова табела ще изпише всички дарители - фирми и физически лица, подкрепили със средства ремонта и обновяването на сградата на Техническия колеж в Казанлък.

Благодарствен адрес от името на Община Казанлък бе връчен и на ректора на ТУ-София проф. Георги Михов.

Директорът на Технически колеж-Казанлък проф. Ивайло Ганев също поздрави присъстващите с първата академична сграда в града на розите. По думите му, тук е станало чудо, което се дължи на инициативността на кмета Галина Стоянова, на Николай Ибушев, на местната власт и на местния бизнес, които заедно са събрали над 320 хиляди лева за академичното образование в Казанлък и от почти изоставената сграда на бившето Строително училище се е създала съвременна база на Техническия колеж. „Ние изградихме къщата на висшето образование в Казанлък”, метафорично се изрази проф. Ганев.

Заслужено уважение бе отдадено на четирите фирми изпълнителки на строително-ремонтните работи, извършили качествено и в срок дейностите, както и на инж. Денчо Харизанов, инж. Цветан Шиков и Добрин Драгнев.


Водосвет за здраве, благоденствие и успехи на висшето учебно заведение, на преподавателите и студентите и на всички, допринесли за това Колежът да го има, отслужиха казанлъшки свещеници начело с архиерейски наместник отец Петко Мотев.