Изявеният майстор на пейзажа от ямболската фотографска общност Христо Свинаров открива изложбата си „Природа“ в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства на 2 май от 18.00 часа. Експозицията е знак за уникалния подход на автора да снима на едно и също място различните природни сезони. Личи му, че обича лошото време. Факт, който всъщност Свинаров не крие, а дори го подчертава. Защото обожава да наблюдава как природата се променя, докато едновременно си остава същата. За Христо Свинаров и най-невзрачното на пръв поглед място притежава онзи потенциален чар, който само трябва да се изчака, за да се улови. Другото, което прави този фотограф различен, е подчертаният му вкус към неочаквания ракурс в търсене на незримото за очите.

Христо Свинаров е родом от Ямбол. 40-годишният фотограф е завършил гимназия „Васил Левски“ в града си и Икономика на туризма в УНСС, София. С фотография започва да се занимава още в ученическите си години, но едва години след това открива пейзажа като своя запазена марка и непреодолима творческа страст.

Първоначално снима на филм, но по-късно и той се влива в общата дигитална вълна на крилете на новата свобода, която предоставят съвременните технологии. От времето, когато снима изцяло с лента, признава, че му липсва онази тръпка на неизвестното и очакването да открие едва след копирането, образа, запечатан през фотоапарата. Изкушава се и сега да ползва снимачни техники, които поне за малко, му връщат точно тези преживявания на изненада в търсенето на получения резултат.