Документалната изложба: „Руско-турската освободителна война (1877 – 1878) и Освобождението на България в гравюри” ще бъде открита в първия ден на пролетта-21-ви март, от 17,30 часа в Музея на розата в Казанлък.

Входът за нея ще е свободен.

Експозицията, която е съвместна проява с Регионален академичен център - Казанлък включваща 21 постера, е съвместен проект на Научния архив и Централната библиотека на БАН като включва и гравюри от Историческия музей в Казанлък. Изложбата е своеобразен принос към събитията в нашият град отбелязващи 141-та годишнина от войната.

Представени са малко известни или непознати за българската общественост гравюри на военни кореспонденти и художници, които представят галерия от образи на руски военачалници и отделни епизоди от хода на военните действия. Подредени по времевата верига, подбраните гравюри очертават цялостната картина на събитията – от обявяването на войната и формирането на българското опълчение през преминаването на река Дунав, освобождаването на градове в тогавашната османска империя, обсадата на Плевен, епопеята на Шипка, зимният преход на генерал Гурко през Балкана към София до мирните преговори в Сан Стефано.
За първи път академичните звена предлагат различен поглед към събитията от 1877-1878 г. през очите на съвременници, които са участвали във войната между Руската империя и Османската империя, която българите след време наричат освободителна.


Интересната експозиция ще бъде достъпна за посещения от гражданите и гостите на града до 21.04.2019 година.