Над 1500 са имениците в Казанлък

На 6 декември православната църква чества Св. Николай Чудотворец. Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара-Ликия, Мала Азия (днес Турция). Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани.

За добрите му дела се разказвали множество легенди. Когато един богаташ с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си като робини, светията тайно му подхвърлил три кесии със злато и така спасил момичетата от ужасна участ. Той откупувал и други хора от робство.

Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга, светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Св. Никола пътувал много по море и от опасностите се спасявал благодарение на Божията закрила.

Светецът умира на 6 декември 345 година. Паметта му се почита и до днес от Християнската църква именно на тази дата.

В народната традиция образът на Св. Николай съчетава чертите на добродетелния християнин и на езическия бог Посейдон. Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Люспите, които символизират богатство, се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Вярва се, че ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото който я настъпи, ще се разболее и ще умре. Костите на рибата се събират и изгарят, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.

Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.

На 6 декември имен ден празнуват всички, носещи имената Николай, Никола, Николета, Никол, Кольо и техните производни. В Казанлък имениците са над 1500, от които най-популярните са Николай - 904 души, Никола - 239, Кольо - 192, Николета - 51, Никол - 101, към които се прибавят Николина, Ния, Ненка, Нина. Сред празнуващите днес са изпълнителният директор на „Арсенал” АД Николай Ибушев, председателят на Общински съвет-Казанлък Николай Златанов, председателят на СДС Николай Александров, както и други изявени личности в града на розите. Честито на всички именици!