Местни шаранаджии зарибяват язовир "Копринка" Между 200 и 250 нови малки шарана от типа „огледален“ или гол, ще бъдат пуснати в язовир „Копринка“ в края на тази седмица, благодарение на акция по зарибяването с шарани, организарана от казанлъшка група шаранаджии. Това съобщи за zakazanlak.bg Иван Петров, един от инициаторите за набиране на средства за зарибяването на язовира.
Той е част от група от близо 25 ентусиасти, местни шаранаджии, които се борят срещу бракониерството на язовир „Копринка“ и опазване на биоразнообразието в него.
Благодарение на събрани средства от благотворителна кутия, поставена в едно от казанлъшките кафенета, са събрани 200 лева, с които местните шаранаджии ще закупят малките риби от развъдник в Николаево. Всеки един от шараните ще е между 1-2 килограма, допълни Петров.

Той приканва всички, които искат да помогнат за каузата, да дарят средства, с които да се закупят шараните.
През есента, когато е следващият период по зарибяване, групата казанлъшки шаранаджии ще организира още една, по-мащабна акция, за набиране на средства за зарибяване на язовир „Копринка“.

Казанлъшката група шаранаджии са част от сформираната преди месец в Стара Загора Централна рибно- опазваща организация. Нейната основна цел е борба с бракониерството в двата големи водоема: язовирите „Копринка“ и „Жребчево“.
Желаещите да подкрепят каузата за зарибяване с нови шарани на язовир „Копринка“ ,могат да оставят своята лепта в благотворителната кутия в казанлъшкото кафене „Диана“, намиращо се в квартал „Васил Левски“.
Освен шарани, язовир "Копринка" е богат на сом, толстолоб и амур.