Повече от 30 фотоса на уникалния български фотограф Лоте Михайлова, обединени от мотото „Корени“, очакват казанлъчани на 14 юни от 18.00 часа в музея на фотографията и съвременното визуално изкуство. Изложбата се открива в Казанлък в Европейския месец на фотографията и представя кадри от богатото творчество на фотограф-художника, което неслучайно определят като „поезия в черно и бяло“. Защото се възприема повече с емоциите, отколкото разсъждавайки по вечните теми за Доброто и Злото, Радостта и Скръбта, Благородството и Измяната.

„Тя избягва контрастите. В пейзажа предпочита сюжети, където земните форми не са плътни, не тежат със своята материалност, а сякаш се разтапят във въздушната среда“, е оценката на Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева“, организатор на изложбата и собственик на колекцията от фотоси, които ще бъдат подредени в Казанлък.

След 9 септември 1944 г. за първи път актова снимка на Лоте Михайлова е показана в изложбен салон през 1963 г. „Снимката „Акт“ на Лоте Михайлова бе отхвърлена като аморална и упадъчна и това взриви участниците“, пише свидетелят на събитието Петър Боев. „Бунтът завърши с победа на новаторите. Снимката „Акт“ не само бе допусната, но и бе наградена със златен медал“, посочва авторът на „Фотографското изкуство в България“.Лоте Михайлова работи дълго в „Българска кинематография“, а по-късно в агенция „София прес“. Член е на Фотографска академия в София. Получила е многобройни награди, включително и два златни медала на „Снимка на седмицата“ в Мюнхен през 1973. За изключителен принос за развитието на фотографията в България е наградена от Министерството на културата.

От 1999 г. се установява в Марбург, Германия. През 2007 г. е отличена с наградата на Марбург в рамките на програмата “Социален град”.