С грандиозен концерт в Дома на културата „Арсенал” бяха отбелязани 20 години от установяването на приятелските връзки между Казанлък и японски градове и учредяването на Асоциацията за приятелство „Казанлък – Япония“. Концертът бе част и от 29-ото издание на Дните на японската култура в България, като Казанлък е неизменен домакин на събития от богатата културна програма в тези традиционни дни. Това бе отбелязано със съвместния концерт на Танцов ансамбъл „Арсенал” с художествен ръководител Почетния гражданин на Казанлък Христо Стоянов и на японската група SHAMIPIА.

Най-доброто от богатата палитра от танци на ансамбъл „Арсенал” видяха стотиците зрители, изпълнили зала „Арсенал” на този вълнуващ концерт.

Интересна бе срещата на казанлъшката публика с изпълненията на група SHAMIPIА, където зза първи път тя чу изпълнение на традиционния японски инструмент шамисен, разпространен в Япония преди повеч от 400 години. Групата в състав Кейшо Оно – шамисен, и Мамору Мотоока – пиано, се радва на голям интерес от страна на публиката и изнася концерти в Япония и чужбина – Франция, Италия, Люксембург, Швейцария и други. Кейшо Оно има издадени няколко компактдиска и е свирил в над 100 града на над 30 държави в Азия, Европа и Америка. МаморуМотоока има няколко студийни албума. Редовен гост е на различни джаз фестивали, свирил е с Кансайския филхармоничен оркестър.

Концертите на групата в България са част от източноевропейското турне на SHAMIPIA, което включва още Беларус, Гърция, Унгария и Румъния.

Виртуозните изпълнения на двамата музиканти завладяха публиката, която бе очарована от необикновеното звучене на традиционния шамисен в съчетание с пиано при изпълнение на съвременни музикални композиции.

„Огромна радост е за мен, че съм тук, сред вас, по случай 20 години от установяване на приятелството между Казанлък и Япония – обърна се към публиката г-н Ясуюки Ебата, съветник в Посолството на Япония в България. – Преди 20 години работех в Японското посолство тук като културен аташе, сега се върнах като съветник. Много неща са се променили в България за тези години, но единствено непроменени остават прекрасните отношения между Япония и Казанлък. Вярвам, че те ще продължат да се развиват и занапред. Надявам се, когато празнуваме 30 години от приятелството ни, в качеството си на посланик, ще имам възможност да бъда отново тук!”.

Ръководителят на ансамбъл „Арсенал” Христо Стоянов благодари на Посолството на Япония за подкрепата и на публиката, че винаги горещо и от сърце подкрепя това, което той и неговите танцьори правят на сцената.

Връзките между Казанлък и Япония датират от 1998 година и оттогава досега не прекъсват нито за миг във времето. Казанлък поддържа приятелство с три японски града – Фукуяма, Мунаката и Хирошима, а ансамбъл „Арсенал” на Христо Стоянов ежегодно посещава Страната на изгряващото слънце, където изнася вълнуващи концерти пред японската публика. Българският фолклор заразява с ритмите си японците, които с удоволствие започват да изучават неравноделните тактове на българските танци. Не само това, в Мунаката вече години наред се провежда Български фестивал, на който освен народни песни и танци се предлага и българска кухня.

Художественият ръководител на ансамбъл „Арсенал” Христо Стоянов през миналата година бе отличен с високото отличие на Япония – Орден на изгряващото слънце „Сребърни лъчи”, заради своя принос за развитие на двустранните връзки и популяризиране на българската култура в Страната на изгряващото слънце.