Българо-швейцарският проект за дуално образование ДОМИНО ще има специално представяне на Областната панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране, която се организира в Стара Загора на 26 април. Въвеждането на дуално обучение в професионални гимназии от Старозагорска област с помощта на ДОМИНО ще е един от акцентите на Панорамата.

За първа година в Панорамата ще участват водещи фирми в Стара Загора, готови да сътрудничат на професионалното образование. Участниците в изложението са общо 33 - 21 училища, четири колежа и представители на работодателите.

10 са учениците, които вече се обучават професионално в „Арсенал“ АД по Швейцарския проект за дуално образование. Две са новите неща, които фирмата им предлага - сключване на трудови договори и възможност за кандидатстване по стипендиантската програма на „Арсенал“ за висше образование, която дружеството обяви през 2015 г. По тази програма те имат възможност за месечни стипендии и перспективна работа и кариера във фирмата.

Учениците се обучават по специалността “Машини и системи за цифрово-програмно управление“, а през следващата учебна година ще започне обучение и по специалността „Мехатроника”. Постигането на синхрон между учене и практика е гаранция за създаване на висококвалифицирани кадри, от които индустрията има нужда.

Само две са училищата в България, които работят по тази програма - в София и в Казанлък, който е пионер в дуалното обучение в област Стара Загора. ПГ „Иван Хаджиенов“ е едно от двете училища у нас. Фирмите в Казанлък, които са заложили на подготовката на професионални кадри още от ученическата скамейка, са „Арсенал“ АД, „М+С Хидравлик“ и „Гуала клоужърс тулс“.
.
Към момента по Българо-швейцарската програма за дуално образование се обучават 20 ученици от 11 клас на ПГ „Иван Хаджиенов".

Расте броят на училищата и компаниите, които имат интерес към дуалното образование по швейцарски образец. През новата учебна година в ДОМИНО ще бъдат включени и три нови професии - електротехник, техник по газови системи и готвач, към които интерес имат няколко предприятия от Старозагорска област.

„ През новата учебна година очакваме към проекта да се присъединят най-малко 12 училища, включително и от Стара Загора, както и над 20 компании от цялата страна“, обяснява ръководителят на проекта Петя Евтимова. „През януари проектът бе представен пред бизнеса в Стара Загора и интересът на местния бизнес към ДОМИНО е сериозен. Надяваме се, че ще се получи добро сътрудничество с професионалните училища в областта“.

Проектът ДОМИНО се изпълнява с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общата му стойност е 3 530 000 швейцарски франка, съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката е 15 процента.